Foto: TT

Dags att rösta i Finland

Uppdaterad
Publicerad

I dag går 4,5 miljoner röstberättigade finländare till val för att väja en ny regering. Men den stora striden står om andraplatsen – och om vem som ska få samregera med Centerpartiet.

Allt pekar på regimskifte och att nästa finländska statsminister blir den populäre IT-miljonären Juha Sipilä från Centerpartiet. Den stora frågan är vilket parti som blir nummer två och som därmed har störst möjlighet att få samregera med Centern.

Den finländska traditionen att ta in populistpartier i regeringen och tvinga dem att bekänna färg, snarare än att frysa ut dem, innebär att det inte är omöjligt att Sannfinländarna finns med i en kommande regering. Partiet dundrade in i finsk politik 2011 med en kompromisslös hållning och utan ambitioner att ta regeringsansvar. Den här gången har partiledaren Timo Soini tonat ned retoriken och uttryckligen sagt sig vara intresserad av utrikesministerposten.

Finska valet 2015

32 procent av väljarna har redan lagt sin röst före valdagen, rapporterar svenska Yle.

Vallokalerna hålls öppna mellan klockan åtta på morgonen och sju på kvällen (svensk tid, 9-20 finsk tid).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finska valet 2015

Mer i ämnet