Det är ont om fjärilar i år. Här sitter en Amiralfjäril (Vanessa atalanta) på en solros. ARKIVBILD. Foto: TT

Dålig fjärilssommar i år

Publicerad

Tycker du att det tar emot att gå utanför dörren när sommaren bjuder på regn och rusk snarare än sol och värme? Det tycker fjärilarna också.

– Det är inget vidare bra med fjärilarna i år. De flyger inte när det är regnigt, kallt och blåsigt. Dessutom var det kallt när de kläcktes och de har inte kunnat flyga och hitta partners, säger Julia Stigenberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

De få fjärilarna påverkar pollineringen, men också att naturintresserade inte har lika många fjärilar att titta på.

– Vi kan ju inte göra något åt vädret. Men vill man ha bra med fjärilar ska man plantera växter som är nektarrika hela säsongen. Just nu är vi inne i en period när blommorna har lite nektar i sig, men det finns sådana här fjärilsbuskar, lavendel och olika sorters tistlar som har bra med nektar hela tiden, tipsar Julia Stigenberg.

En dålig fjärils- och insektssommar säger hon inte är någonting att oroa sig så mycket för, men skulle det hålla i sig skulle ekosystemen kunna påverkas.

– Om det är en effekt av klimatförändringarna och blir så här pissigt väder fem år i rad så kan det spela roll. Andra insekter kan säkert delvis ta över deras roll, men jorden blir fattigare på biologisk mångfald hela tiden, säger Julia Stigenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.