Rául Valdes Villasusa, 76 år, röker en cigarr samtidigt som han samlar in tobaksblad på en odling i Viñales i provinsen Piñar del Rio, Kuba. Foto: TT

Dåliga skördar slår mot eftertraktade kubanska cigarrer

Uppdaterad
Publicerad

Efter dåliga tobaksskördar och ökad efterfrågan kämpar Kuba med att kunna leverera vissa premiumcigarrer, säger branschexperter vid den årliga cigarrfestivalen i Piñar del Rio.

– Kvalitén brukar vara bättre, säger tobaksarbetaren Mavelys Linares på en av rundturerna som arrangeras under festivalen i den västliga provinsen, där den mesta tobaken i landet odlas.

Han visar upp bladen och klagar på hur de känns.

– Det är vädrets fel. Det finns bra år, och dåliga år.

Brist på stora blad

En av tobaksindustrins experter på plats förklarar: Stora cigarrer behöver stora tobaksblad. Och dem är det nu brist på.

Det har gjort att Kuba, efter flera dåliga skördar, inte kan svara mot efterfrågan på vissa toppmärken.

Men flera av finsmakarna på plats tycker att det är bra att man inte försöker tillverka för många premiumcigarrer om bladen brister.

– Om du inte har tillräckligt bra tobak för att tillverka Cohiba, ska du inte tillverka den, och det har Kuba förstått, säger Christoph Puszkar, som representerar ett företag som importerar cigarrer till Tyskland, Österrike och Polen.

– Vi kontrollerar 20–30 procent av alla varor som kommer in på våra marknader. Vi har inte ett dåligt intryck av kvalitén.

Amerikaner bunkrar

Efterfrågan på kubanska cigarrer har ökat både utomlands och på hemmaplan, till följd av ökande turism. Förra året ökade försäljningen med 5 procent, till ett värde av motsvarande 4 miljarder kronor.

Från festivalen kommer också rapporter om att amerikaner bunkrar askar, av rädsla för att USA:s president Donald Trump åter ska ändra landets Kubapolitik och införa hårdare regler för hur mycket rom och cigarrer amerikaner kan köpa med sig hem, efter tövädret under president Barack Obama.

– Det här kanske är den sista resan som jag kan ta med mig cigarrer hem, säger en cigarrbloggare på plats i Piñar del Rio.

– Hittills har jag köpt ungefär 10 askar (à 1.000 kronor), men det är fortfarande några dagar kvar innan jag åker hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.