Flyktingar går på en dansk motorväg. Men den danska regeringen försöker avskräcka dem från att komma. Foto: SVT

Danmark: Åsikterna om flyktingarna går isär

Uppdaterad
Publicerad

De många flyktingarna som kommer delar det danska samhället, säger Thomas Larsen, politisk kommentator på tidningen BT. – En del vill hjälpa, andra upfattar det nästan som en invasion.

Ännu en scen i det europeiska flyktingdramat spelas upp en natt i det ganska sömniga danska färjeläget Rödby. Folk kommer med paket med allt från filtar till toalettpapper. En kvinna säger till SVT:s reporter att de inte släpps fram till flyktingarna.

– Vi har kört långt men vi får inte ge dem någonting.

#flykt

Flyktingarna är någonstans bakom poliskedjan, inlåsta i en skolas gymnastiksal. Stämningen blir upprörd. Många förstår inte varför flyktingarna är inlåsta och varför Danmark inte låter dem resa vidare, bort från Danmark.

– Många vill inte stanna i Danmark utan vill till bland annat Sverige. De har hört mycket om Danmark, att det är dåligt här, säger Abdul Karim.

Annonser i utländska tidningar

Att de flesta flyktingar skyr Danmark har sin förklaring. Signalerna från den danska regeringen har varit tydliga: Man har till och med i annonser i utländska tidningar försökt avskräcka genom att berätta om sänkta bidrag, försvårad familjeåterförening och andra försämrade villkor för flyktingar.

Och en restriktiv invandringspolitik har ett betydande stöd i det danska samhället.

– Den fråga som jag tror många ställer sig är: hur många kommer nästa år och året efter? Vad betyder ett stort antal flyktingar som kommer till Europa för hela Europas utveckling? Och för vår förmåga att upprätthålla välfärdssamhället, som ju är kärnan i vårt samhälle, även i de nordiska länderna? säger Bo Lidegaard, chefredaktör på tidningen Politiken.

I Rödbys hamnterminal morgonen efter ser vi det danska dilemmat gestaltat. Tåget kom vid midnatt, med tysklandsfärjan. Ombord fanns ytterligare flyktingar, det ryktas om ett hundratal. Går de av tåget blir de registrerade i Danmark och kan inte söka asyl i Sverige eller någon annanstans. Alltså vägrar de gå av. Ortsbefolkningen undrar vart det hela ska ta vägen.

”Det nya Lampedusa”

– Om tyskarna inte vill ha dem tillbaka och svenskarna inte vill ta emot dem, så är de fast här. Det är det nya Lampedusa, säger Flemming Dalgaard, som står och tittar ut över hamnen.

– Jag tror att det som förskräcker många danskar och som gör att situationen är så dramatisk nu är att du ser flyktingar komma på färjar och tåg, du ser dem gå på danska motorvägar, det är helt surrealistiskt för danskarna att bevittna. Då blir det kraftiga reaktioner. Det finns danskar som säger att de här människorna måste vi hjälpa. Vi ska göra allt vi kan för att de ska ha det bra och känna sig välkomna. Och så finns det andra som blir oroliga för de uppfattar det nästan som en form av invasion. Och då blir det stora sammanstötningar mellan olika grupper i befolkningen, säger Thomas Larsen, som är politisk kommentator på tidningen BT.

Kör flyktingar på sin segelbåt

På en segelbåt möter Agendas reporter och fotograf Annika Holm-Nielsen och Calle Vangstrup. Det som de planerar räknas som människosmuggling. De har redan gjort det en gång. I skydd av mörkret lyckades de för ett par dagar sedan sätta iland syriska flyktingar på den svenska kusten. Trots att de inte tar betalt är det olagligt och de vet att de riskerar att åka fast.

– Vi vill såklart inte bli straffade men vi är inte rädda och det är något som vi är beredda på, säger Annika Holm-Nielsen.

– Straffet är litet i förhållande till den skillnad vi gör för dem vi hjälper, säger Calle Vangstrup.

Under tiden har timmarna gått i Rödby hamn. Septembersolen gassar över tåget. Men bara de allra tröttaste ger upp och traskar iväg till polisens bussar.

Men plötsligt händer det som hänt så många gånger förr i Danmark de senaste veckorna.

Några unga män bryter sig ut och springer norrut.

Kunde bege sig norrut

Kanske sprang de i onödan. För dagen efter bestämde sig Danmark för att tolka den så kallade Dublinförordningen på ett helt nytt vis.

– Vi efterlever våra internationella förpliktelser. Enligt Dublinförordningen är det så att om människor ansöker om asyl så registrerar vi dem fullt ut, med fingeravtryck och annat, förklarade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Men den som inte söker asyl behöver enligt Danmarks nya tolkning inte heller registreras och kan alltså söka asyl i andra länder. Så på torsdagen släpptes flyktingarna fria att bege sig norrut mot Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet