Danmark utesluter inte gränskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks migrationsminister Inger Støjberg öppnar nu ytterligare för gränskontroller även i Danmark det uppgav hon bland annat till SVT:s korrespondent i Bryssel på väg in till ett EU-möte.

I ett lagförslag som läggs fram i dag heter det att ”eftersom Sverige, Norge och Tyskland har infört tillfälliga gränskontroller kan vi inte utesluta att det också blir nödvändigt för Danmark”.

– Det lagförslag som finns handlar om transportöransvar och som ska behandlas av folketinget nästa vecka, säger Inger Støjberg till SVT när hon är i Bryssel för ett EU-möte.

”Beror på situationen”

På väg in till dagens EU-möte i Bryssel betonar dock Støjberg att det än så länge bara handlar om att förbereda sig.

– Det kommer att bero på hur situationen utvecklar sig i grannländerna. Det handlar om att vi ska ha de möjligheter och verktyg som vi behöver i en situation där vi till exempel ser att det kommer ett stort antal flyktingar, säger Støjberg.

Den senaste tiden har den svenska regeringen infört ett antal åtstramningar i flyktingpolitiken för att minska trycket på berörda myndigheter och minska antalet asylsökanden. Om Danmark skulle införa en gränskontroll skulle det kunna få färre personer att ta sig via Danmark för att söka asyl i Sverige.

Senast i november sa Danmarks stadsminister Lars Løkke Rasmussen att gränskontroller inte skulle införas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.