Foto: TT

Danmarks miljöminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen avgår. Bakgrunden var ett hotande misstroendevotum efter förhandlingar om jordbruksregler där oppositionen ansåg att hon fört folketinget bakom ljuset.

”Jag har i dag meddelat statsministern att jag avgår från min post som miljö- och livsmedelsminister. Jag har varit glad varje dag som jag stått i spetsen för det nya miljö- och livsmedelsdepartementet”, säger Eva Kjer Hansen i ett pressmeddelande.

Vidare säger hon att hon inte vill stå i vägen för regeringen Lars Løkke Rasmussen (V). Den avgående ministern stod inför ett hotande misstroendevotum.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vidhöll dock att han hade förtroende för ministern.

”Förde folketinget bakom ljuset”

Konservative och den röda oppositionen hävdade att Eva Kjer Hansen, från borgerliga regeringspartiet Venstre, hade fört folketinget bakom ljuset i samband med förhandlingarna om nya och omstridda lantbruksregler.

Eva Kjer Hansen sade att hon skulle rätta sig efter utfallet av misstroendevotumet. Kutym har varit att en minister avgår innan om majoriteten av folketingsmedlemmarna saknar förtroende. Misstroendevotumet var tänkt att hållas under nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.