Foto: TT

Dansk smyckeslag tillämpad för första gången

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har den danska kontroversiella så kallade smyckeslagen tillämpats efter att en grupp iranska medborgare tvingats överlämna en stor summa pengar till dansk polis då de försökt ta sig in i landet.

Dansk polis beslagtog 79.000 danska kronor, ca100.000 svenska kronor, av tre män och två kvinnor från Iran då de försökte ta sig in i Danmark, enligt DR.

Gruppen stoppades med falska id-handlingar Köpenhamns flygplats Kastrup och sökte sedermera asyl i Danmark.

Kontroversiell lag

Tanken med den omdiskuterade lagen, som infördes i februari, är att de mest välbärgade flyktingarna ska vara med och finansiera sitt uppehälle i Danmark, vilket innebär att dansk polis nu kan konfiskera asylsökandes värdesaker och kontanter.

Ägodelar som är värda mer än 10.000 danska kronor får beslagtas av polis, men telefoner, klockor och smycken med affektionsvärde är undantagna.

Lagen har rönt stor internationell uppmärksamhegt och mött kritik av bland andra FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan och hans efterträdare Ban Ki-Moon.

”Polisen ständigt uppmärksam”

Enligt Per Fiig från den danska rikspolisen tillämpas lagen nu av dansk polis.

– Dansk polis är ständigt uppmärksam huruvida asylsökande eller utländska medborgare som olovligen befinner sig i landet har värdesaker som kan hjälpa till att finansiera omkostnaderna för deras uppehälle. Nu har polisen hittat värden som kunnat beslagtas för det ändamålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.