Dansk terrorskytt i IS-propaganda

Uppdaterad
Publicerad

Vilks-terroristen från Köpenhamn i vintras har blivit ett av Islamiska statens affischnamn. Omar Abdel Hamid el-Hussein är en av flera terrorister i Europa som framhålls som goda exempel i jihadistorganisationens propagandatidning Dabiq.

El-Hussein avlossade i februari skott mot bland annat ett kulturhus i Köpenhamn där den kontroversielle svenske konstnären Lars Vilks framträdde. Vilks klarade sig oskadd, men två personer dödades.

I senaste numret av IS tidskrift Dabiq avbildas el-Hussein tillsammans med en rad andra som har legat bakom angrepp mot mål i västvärlden de senaste åren. Syftet är att värva islamister till terrordåd. Om gärningsmännen verkligen haft anknytning till IS verkar inte spela någon roll.

– De är kända för att ta åt sig äran för allt, oavsett om det har funnits någon länk eller kommunikation före attentaten, säger Thomas Hegghammer, forskare vid norska Forsvarets Forskningsinstitutt, till tidningen Berlingske Tidende.

Som exempel nämner han dåden i Paris i januari, som al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap) tagit på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.