Hizb ut-Tahrir demonstrerar mot en film i Köpenhamn. Foto: TT

Danska partier vill förbjuda islamistgrupp

Publicerad

Den danska riksåklagaren (Rigsadvokaten) ska undersöka om den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir kan tvångsupplösas. Bland de politiska partierna finns en majoritet för ett förbud.

De allra flesta partier i Folketinget (danska parlamentet) står bakom kravet på upplösning. Det gäller även regeringspartiet Socialdemokraterna med justitieminister Mette Frederiksen i spetsen, skriver tidningen Politiken.

– Min egen åsikt är att organisationen ska upplösas. I den sekund som riksåklagaren kommer fram till att det finns grund för det så ska det ske, säger hon.  

Terrordådet i Köpenhamn

Frederiksen säger att riksåklagaren ska undersöka om den senaste tidens händelser gör att det nu finns skäl för att förbjuda Hizb ut-Tahrir. Justitieministern understryker också att högerextrema grupper liksom kriminella MC-gäng löpande ska övervakas av riksadvokaten.

Avskaffa demokratin

Hizb ut-Tahrirs uttalade mål är att avskaffa demokratin och införa ett islamiskt kalifat. Vid ett flertal tillfällen har organisationen anklagats för att stödja våld som metod för främja politiska mål – en anklagelse som Hizb ut-Tahrirs upprepade gånger har avvisat.

Rigsåklagaren ska bedöma om Hizb ut-Tahrirs verksamhet strider mot danska grundlagens paragraf 78 som förbjuder föreningar som ”försöker nå sina mål med våld, anstiftan till våld eller liknande straffbar påverkan av dem som tänker annorlunda”.

För sju år sedan undersöktes detta av riksåklagaren som då kom till slutsatsen att det inte är ”olagligt för en förening att ha som syfte att arbeta för en ordning som på ett grundläggande sätt skiljer sig från den nuvarande samhällsordningen”

Att Hizb ut-Tahrir nu ändå ska undersökas beror bland annat på händelser den senaste tiden. I den moské som drivs att medlemmar från organisationen talades det i hatfyllda ordalag om judar vid fredagsbönen dagen innan terrorattackerna i Köpenhamn.

Dessutom anser många nu att många islamistiska organisationer, som i sig inte är våldsamma, kan fungera som inkörsport till en vidare radikalisering.

”Vredesventil”

Andra menar tvärtom att grupper som Hizb ut-Tahrir kan fungera som en ”vredesventil” för frustrerade unga och därmed på sätt och vis vara avradikaliserande, skriver Politiken och citerar bland andra lektor Kirstine Sinclair vid Syddansk universitet, som under många år studerat Hizb ut-Tahrir. En liknande åsikt har tidigare uttryckts av Center for Terroranalyse vid PET, Danmarks motsvarighet till Säpo.

I höstas rapporterade bland andra Sveriges Radio att Hizb ut-Tahrir nu hoppas kunna växa i Sverige. Organisationen har en svenskspråkig sida på Facebook och höll i september en presskonferens i en Stockholmsförort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Köpenhamn

Mer i ämnet