Danskt svar på svenskt asylförslag: Förhindra integration

Uppdaterad
Publicerad

På andra sidan Öresund följer danska politiker med oro de utspel som nu äger rum inom svensk asylpolitik. – I en situation där svenskarna har infört stramare villkor än vad vi har i Danmark, då riskerar Danmark att bli en magnet (för asylsökande), säger Peter Skaarup, riksdagsledamot för Dansk Folkeparti.

Peter Skaarup kommer nu att be den danska regeringen att klargöra exakt vad den nya svenska asylpolitiken innebär. Han menar att en situation där Sverige har stramare villkor för flyktingar än vad Danmark har får till varje pris inte uppstå.

– Vi ska komma ihåg att Sverige har infört gränskontroller, vilket Danmark inte vill. I en situation där svenskarna har gränskontroller och stramare regler riskerar Danmark att bli en total magnet för asylsökande i Europa, säger han till DR och tillägger:

#flykt

”Ska inte ut i kommunerna”

– Vi har föreslagit att man gör vistelsen i Danmark tillfällig, genom att vi upprättar såkallade flyktingläger där man inte kommer ut i kommunerna och blir integrerad. Det kommer att bli ett bra svar på det svenskarna gör.

Danmarks integrationsminister, och medlem av det liberalkonservativa partiet Venstre, Inger Støjberg går inte fullt lika långt i sitt uttalande.

– Vi samarbetar i de här frågorna med de blå partierna, men också med Socialdemokraterna, om en markant åtstramning, säger hon till DR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet