Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledarna för världens två största ekonomier ska mötas i veckan men stämningen är allt annat än god – SVT:s Fouad Youcefi förklarar varför. Foto: Alex Brandon/AFP/TT

Därför är relationen mellan USA och Kina så frostig

Publicerad

Relationen mellan USA och Kina är sämre än på länge. Bland orsakerna till det spända läget finns allt från spionballonger och fentanyl – till pandor.

Det finns inte längre några pandor i den amerikanska huvudstaden.

Efter 50 år har Kina nu har valt att inte längre förlänga utlåningen av dem och förra veckan flögs de tre pandorna i Washington DC tillbaka till Kina.

Den symboliska handlingen sker nu lägligt inför onsdagens möte mellan Joe Biden och Xi Jinping och vittnar om de frostiga relationerna länderna emellan.

– Från amerikanskt håll har relationen varit frostig inte minst på grund av spionballongen från Kina som väckte stor uppmärksamhet i början av året, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

– Från kinesiskt håll ser man det som att USA har försökt stoppa kinesiska företag att utvecklas.

Hör om varför relationerna är så spända i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.