Därför ljuger föräldrar för barnen

Uppdaterad
Publicerad

Att lära barn att tala sanning vurmar de flesta för. Men hur är det med att tala sanning med barnen? Ny forskning visar att föräldrar mer än gärna ljuger för sina barn.

Resultatet av studien som presenteras i International Journey of Psychololgy har tittat närmare på varför amerikanska och kinesiska föräldrar ljuger för sina barn.

Den vanligaste förklaringen är att föräldrarna drar taktiska lögner för att ändra barnens beteende.

Omkring 200 familjer deltog i studien och den vanligaste lögnen var att föräldrarna hotade att lämna sina barn på offentliga platser om de inte uppförde sig.

Kan få effekt

Merparten av föräldrarna ljög för sina barn och ofta handlade det om uppmuntrande lögner, som att säga att barnen var duktiga på att spela ett musikinstrument, för att uppmuntra dem att fortsätta.

Samma typ av uppmuntrade lögner återfanns också vid matbordet, där man lurade i barnen att de skulle växa för varje tugga broccoli de åt.

Dagens Nyheter skriver att systematiska lögner på sikt riskerar att påverka moralen i familjen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.