Singlar visar upp sig på en datefest för parser i Bombay. Foto: SVT

De dejtar för folkgruppens överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

I Indien kämpar den lilla folkgruppen Parsis för sitt eget folks överlevnad. Därför är det viktigt för dem att gifta sig inom folkgruppen för att bevara förfädernas blod intakt. SVT har besökt en av de dejtingfester som hålls för giftaslystna Parser.

På en enorm innergård mitt i centrala Bombay ekar discomusiken mellan husen. Det är dejtingfest för unga parser.  

– Jag har alltid vetat att jag vill gifta mig med någon ur min egen folkgrupp så jag brukade alltid gå på de här festerna, berättar en av arrangörerna Nilofar Curawalla. 

För exakt två år sedan träffade hon sin man Murad, och idag är de gifta.  

– Vi hade lite olika skäl, säger Murad. Jag ville gifta mig inom vår grupp för att det är enklare om man har samma traditioner. Men för min fru handlade det mycket om att bevara våra förfäders blod.  

Parserna härstammar från iranier som flydde till Indien för tusen år sen. För att bevara religion och etnicitet är äktenskap utanför gruppen inte accepterat – och därför är festen enbart för parser. 

– Våra förfäder flydde hit i små båtar för att rädda vår religion, så det minsta vi kan göra är att försöka träffa någon inom vår folkgrupp, förklarar Nilofar.  

Fester, appar och webbsidor

De flesta parser bor i Indien, de är bara 100.000 sammanlagt och många är spridda över världen. Det har gjort det svårt att hittat någon att gifta sig med. Men idag tas modern teknik till hjälp att bevara en av världens äldsta religioner, och numera finns det inte bara dejtingfester, utan även appar och webbsidor som underlättar kontakten.  

– Det finns Facebooksidor som man kan träffas på, och det är bra så länge de bara är öppna för parser, berättar Nilofar. 

Men gruppen minskar hela tiden i antal eftersom barn till de som gifter sig utanför gruppen inte räknas som fullvärdiga parser.  

Risk att folkgruppen försvinner

Bristen på barn gör att oron numera är stor för att gruppen helt ska försvinna. Men generationer av kusinäktenskap inom den lilla gruppen har lett till infertilitet. Och det finns de som menar att det just därför vore bra att mjuka upp reglerna och tillåta äktenskap med icke-parser för att få in nytt blod. Men långt ifrån alla håller med.    

– I min familj har vi gift oss med enbart parser i generationer, och det märks eftersom vi fortfarande ser ut som iranier, säger Nilofar men hennes man är pessimistisk.  

– Det är oundvikligt parserna kommer försvinna mycket snart, säger Murad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.