David Lamb är glad efter britternas beslut att lämna EU: ”En seger för folket” säger han till SVT Nyheters utsände. Foto: Christoffer Wendick/SVT

Dave, 64: ”En seger för folket”

Uppdaterad
Publicerad

Han skiner ikapp med solen idag. Pekar bort mot parlamentet på andra sidan floden och utbrister. – Jag kom ner hit i dag bara för att se parlamentet. Det ser bättre ut än sist. Jag vill ha detta, inte Bryssel, säger Dave Lamb. 

Han har cyklat in hit från den lilla byn han bor i utanför huvudstan. Londontrafiken denna lördagsmorgon är fortfarande väldigt lugn. Mest röda bussar och taxibilar så här långt. En och annan joggare springer förbi längs kajerna.

Tv-team från Europa och USA står och sänder ett stenkast bort.

Brittisk EU-omröstning

– Det är en seger för folket, utan att låta som en socialist. Finansmännen vet inte vart de ska göra nu. Men vi har blivit lurade av bankerna förr. De försökte skrämmas.

– Vad kommer det bli av detta? Jag har ingen aning. Men något säger mig att vi kommer att komma ut stärkta ur detta. Ekonomiskt kommer det att ordna sig.

Klockan kvart över sju i torsdags morse stod han i vallokalen med sex andra.

– Jag sa till damen bredvid mig i kön att man kommer minnas detta som dagen då världen förändrades. Hon kollade på mig som om jag just kommit tillbaka från månen, säger han och skrattar.

”Kommer bli bra på sikt”

Dave Lamb är 64 år gammal, nyligen pensionerad. Precis som många andra med pensionsförsäkringar och aktier.

– Jag har aktier som tappat värde nu. Men jag tror att de kommer stiga igen vad det lider. Det vore dumt att sälja nu.

Är du orolig?

– Jag vet faktiskt inte ärligt talat, säger han först lite tvekande.

– Allt är så nytt. Kortsiktigt är jag nog oroad, men det kommer bli bra på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet