6 av de 50 personerna som dödades i terrordådet. Översta raden från vänster i bild: Eric Ivan Ortiz-Rivera (36 år), Amanda Alvear (25 år), Juan Ramon Guerrero (22 år). Nedersta raden från vänster: Luis S. Vielma (22 år) , Edward Sotomayor Jr. (34 år), Stanley Almodovar III (23 år). Till höger en bild på sms:en som Eddie Justice skickade till sin mamma under dramat, även han dödades i dådet. Foto: Privat/TT

De blev terrorns offer

Uppdaterad
Publicerad

Listan över Omar Mateens offer växer med några namn för varje timme, allteftersom myndigheterna i Florida kontaktar anhöriga. Flera av familjerna berättar att de fick mess av sina nära och kära från nattklubben Pulse toaletter där de tog skydd när Omar Mateen öppnade eld.

22-årige studenten Juan Ramon Guerrero hade nyligen kommit ut för sin familj, natten till söndag sköts han till döds på en gayklubb i Orlando tillsammans med 49 andra. Myndigheterna i Florida började på söndagen offentliggöra namnen på Omar Mateens offer och Guerrero är en av de omkring dussin vars familjer nu har blivit kontaktade av polisen.

– Han var aldrig typen som går ut och festar. Han stannade hellre hemma och tog hand om sina syskonbarn, säger hans kusin Robert Guerrero till Local News 10.

Terrordådet i Orlando

Guerreros pojkvän Christopher Leinonem var på klubben med honom och saknas fortfarande.

”Jag älskar dig mamma, jag kommer att dö”

När gärningsmannen började skjuta flydde 30-årige Eddie Justice tillsammans med många andra in på toaletten. Därifrån skickade han panikslagna sms till sin mamma Mina. ”Jag älskar dig mamma. De skjuter på klubben. Ring polisen mamma, jag är i badrummet” skrev han till Mina Justice innan han ringde upp henne, men Mina Justice lyckades övertala sin son att lägga på och istället fortsätta messa. ”Han kommer, jag kommer att dö”, lyder Eddies sista mess till mamman.

Även 34-årige Edward Sotomayor Jr. var på toaletten när dödsskjutningen började. Han arbetade på en resebyrå riktad till homosexuella och var på klubben i sällskap med sin pojkvän. När Omar Mateen klev in på nattklubben omkring klockan 02 gick pojkvännen ut till parets bil. Där fick han ett sms från Edward att inte komma tillbaka. 20 minuter senare hade de kontakt för sista gången.

– Man tänker aldrig att det är sista gången man pratar med honom. Det är förkrossande att veta att det här kan hända, säger Edwards kusin David Sotomayor till nyhetsbyrån AP.

Enligt Sotomayors chef Al Ferguson var han ”en legend i branschen”. Sotomayor hade bland annat bokat turnéer för dragqueenkändisen Ru Paul och arrangerat en gaykryssning till Kuba förra året.

”Det här är en av de sorgligaste dagarna i mitt liv”, skrev Ferguson på sin Facebook.

”Jag blev så lättad”

Sjuksköterskestudenten Amanda Alvear tog också skydd på toaletten, berättar hennes bror Brian Alvear för lokala medier. Alvear var på Pulse i sällskap med vänner och myndigheterna visste länge inte vad som hade hänt med hela kompisgänget. Vännen Bryan Lopez blev skjuten och ligger på sjukhus, men Mercedez Flores saknades fram till att hon natten till måndag lokal tid identifierades som en av de döda.

Det var latinokväll på gayklubben Pulse när 29-årige Omar Mateen klev in och öppnade eld mot de omkring 320 besökarna och många av offren är unga latinomän.

Luis Vielma, en medarbetare på Universal Studios, hade timmar innan han sköts till döds lagt upp en bild med vännen Felipe ”Tony” Marrero på Facebook. ”Riktiga vänner som blir familj” löd bildtexten. Båda sköts av Omar Mateen, men Marrero överlevde och är nu i kritiskt tillstånd.

”Jag var så lättad”, sa Marreros mamma Jacqueline Perez till NBC News, men tillade att hon lider med Vielmas familj som förlorade sin son. Hon hade väntat sig dåliga nyheter ”eftersom Tony inte är den sortens person som inte håller kontakten”.

Luis Vielmas facebookprofil har nu blivit en minnessida.

Väntade på att sonen skulle komma hem

Stanley Almodovars mamma säger att hon väntade sig att hennes son skulle komma hem den natten. I kylen stod mat och väntade på honom när Rosalie Ramos fick ett frenetiskt telefonsamtal om att hon var tvungen att ta sig till klubben.

– Jag hoppades att han hade blivit träffad i handen eller benet. Det kan man överleva, säger hon till LA Times.

Men Stanley träffades av tre skott i magen och bröstkorgen när han kom ut från toaletten och avled på sjukhus.

Totalt sköts 49 av de omkring 300 besökarna till döds av Omar Mateen. Ytterligare 53 är skadade, flera av dem är i kritiskt tillstånd. 

Myndigheterna i Orlando publicerar namnen på offren allteftersom de kontaktar deras anhöriga. På måndag morgon lokal tid fanns 26 namn på listan, bland dem klubbens dörrvakt 37-åriga Kimberly Morris.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet