Byns skola pryds av Daniel Pecsis många verk i samband med välsignelsen av Maconkas nya flagga. Foto: SVT

De drömmer om ett återförenat Ungern

Publicerad

Under 2010-talet har nationalismen i Ungern växt och landets ledare har blivit alltmer EU-kritiska. Korrespondenterna har träffat männen som spår att EU kommer att delas.

– Jag tror att Europa kommer att splittras, troligtvis kommer de gamla medlemsländerna att islamiseras för att de släpper in så många flyktingar. Men de baltiska staterna och länder som Österrike, Kroatien och Ungern kan bli en del av det nya Europa som behåller sina kristna traditioner och värderingar, säger Daniel Pecsi.

Ungern alltmer kritiskt mot EU

När EU utvidgades 2004 och Ungern blev ett av de nya medlemsländerna rådde det eufori i landet. Den dystra verkligheten tog på några år död på optimism.  Vardagen kännetecknades av hög arbetslöshet, svagt politiskt ledarskap och ekonomisk tillväxt som bara gagnade en del av ungrarna. Under premiärminister Orban växte nationalism vilket drabbade den stora romska befolkningen och många ungerska judar och från att ha varit entusiastisk EU-medlem blev landets politiska ledning alltmer kritisk mot det europeiska samarbetet. Den stora strömmen av flyktingar under sommaren och hösten 2015 ledde till att Ungern, för att stoppa asylsökande, satte upp stängsel mot Serbien.  Daniel Pecsi är en av många ungrare som är besviken på EU-samarbetet, framför allt för att livet inte blivit bättre för ungrare som lever i grannländerna.

#delateuropa

– Jag var glad när vi blev EU-medlemmar för jag trodde att det skulle bli bättre för dem, men det har bara blivit sämre, säger Daniel Pecsi.

Historien väcker starka minnen

Få har hört talas om byn Maconka och det finns egentligen ingen särskild anledning att besöka den, om det inte vore för snickarmästare Janos Danscos trädgård. I en prydlig ring står pelare i trä med plaketter som föreställer varje ungersk län i landet hur det såg ut för snart 100 år sedan, före freden vid Trianon där Ungern förlorade 2/3 delar av sitt territorium. Janos Dansco och Daniel Pecsi visar oss runt i trädgården och berättar om de oförrätter som landet utsatts för genom historien.

– Det finns fortfarande många människor som inte känner till vilken stor tragedi som drabbat vår nation, vi är det enda landet i världen som har en gräns mot våra egna medborgare, förklarar Daniel Pecsi.

Drömmar om ett återförenat Ungern

Han syftar på alla ungrare som lever i Slovakien, Serbien och Rumänien. Daniel Pecsi är Ungerns främste designer av vapensköldar och hans verk pryder ett 100-tal byar och städer i landet. Efterfrågan på hans tjänster tog fart när den nationalistiske premiärministern Orban tog makten och gjorde de situationen för den ungerska minoriteten i grannländerna till en politisk fråga. Daniel Pecsi och Janos Dansco drömmer om att de förlorade områdena återförs till Ungern, men de är medvetna att det förblir just drömmar. Men just denna dag är en glädjens dag. I Janos trädgård samlas ett hundratal människor för att beskåda Maconkas nya flaggor som designats av Daniel.

– Det här är ett av de finaste ögonblicken i mitt liv, säger Daniel Pecsi.

Se mer om Ungern i Korrespondenterna i SVT2 20.00 ikväll och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet