”Jag trodde att det var lösningen på mitt problem”

De erbjöds gå före i kön för uppehållstillstånd – för 100.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Personer som utger sig för att jobba för svenska myndigheter erbjuder förtur till intervjuer för uppehållstillstånd på Sveriges ambassad i Amman, Jordanien. Det visar en granskning som SVT Nyheter och SR Ekot gjort. Kostnad för att gå före kön: Över 100.000 kronor.

Najwan Deshli från Syrien lyckades ta sig till Europa över Medelhavet. Han kom till Sverige för drygt två år sedan och fick permanent uppehållstillstånd.

Hans hustru Lubna och deras två söner stannade i Jordanien dit familjen tagit sig. Tanken var att de skulle komma efter en säkrare väg, som anknytningsärende.

Misstänkt handel med köplatser

– Det var en svår situation eftersom vi inte brukade vara isär från varandra, berättar Lubna.

Tvingades välja mellan maken och sonen

Men för att kunna komma till Sverige måste man först få en intervju på den svenska ambassaden i Amman, dit köerna är långa.

När familjen väl fick en tid låg den flera månader efter den äldste sonens 18-årsdag – vilket skulle ha gjort det omöjligt för honom att följa med familjen.

– Jag skulle behöva välja mellan att vara isär från min man eller min son, det var ett omöjligt val, säger Lubna till SVT Nyheter.

Efter att ha vädjat till ambassaden om förtur blev hon uppringd av en kvinna som utgav sig för att ringa från en svensk myndighet. Lubna drog först en suck av lättnad, men förstod sedan att allt inte skulle bli så enkelt.

Gå före i kön – för 10.000 dinarer

Kvinnan som ringde Lubna uppgav att det visserligen var möjligt att ordna förtur – men mot en avgift på 10.000 jordanska dinarer, motsvarande mer än 100.000 svenska kronor.

– Jag sa att det var omöjligt för oss att betala en sådan summa, berättar Lubna.

Lubna kände sig pressad eftersom kvinnan hade detaljerad information om familjens ärende, bland annat sonens födelsedatum och det datum de fått för intervju.

Kvinnan avrådde Lubna för att berätta för någon om erbjudandet, eftersom det skulle leda till en lång utredning som skulle försena familjens process ytterligare.

Lubna svarade ändå kvinnan att hon skulle diskutera saken med sin man.

När maken Najwan fick höra om samtalet hemma i Sverige blev han väldigt upprörd, och föreslog att Lubna skulle spela in nästa samtal.

Spelade in samtalet

Några veckor senare blev Lubna uppringd igen, denna gång av en annan kvinna. Nu spelade Lubna in samtalet.

– Hej, hej, Migrationsverket, öppnar kvinnan samtalet på svenska, innan hon går över till arabiska.

När Lubna upprepar att summan är för hög kommer kvinnan med ett förslag:

– Okej, men hur mycket kan du tänka dig att betala? Jag kan berätta om summan räcker.

Lubna frågar om det inte finns något annat sätt att få förtur.

– Uppriktigt sagt nej, svarar kvinnan.

Fick hjälp i Norrköping

Men Lubna och Najwan behövde inte betala. I Norrköping hade Najwan kommit i kontakt med Henrik Lund på SALO, en ideell organisation för arbetssökande.

Henrik Lund drev familjens ärende gentemot både ambassaden, Utrikesdepartementet och Migrationsverket, och familjen fick till slut en intervjutid före sonens födelsedag, och därefter snabbt beviljat permanent uppehållstillstånd.

Sedan några månader är familjen nu återförenad i Norrköping.

– Jag reagerade med bestörtning när jag hörde om samtalen. Men i situationer där människor är pressade så finns det alltid andra som vill utnyttja det för egen vinning, säger Henrik Lund.

SVT Nyheter och Ekot granskar just nu handeln med kötider. Tipsa våra reportrar om du vet mer!

Hör Sveriges Radios reportage här

Hör Radio Swedens reportage här

Fakta om anhöriginvandring

Reglerna för anhöriginvandring skärptes i juli 2016 samtidigt som det infördes flera andra begränsningar för uppehållstillstånd i Sverige.

Många av de familjeåterföreningsärenden som nu handläggs omfattas dock av de gamla reglerna. Men även med de gamla reglerna är det svårare att få ta hit ett barn som hunnit fylla 18 år.

Anhöriga som söker uppehållstillstånd ska ange vilken svensk ambassad som man kan ta sig till för en intervju. Papper ska fyllas i och dokument som bland annat styrker släktskapet ska skickas in.

Antalet svenska ambassader dit syrier kan ta sig för en intervju är i praktiken mycket begränsat.

På ambassaden i Amman är det i nuläget tolv månaders väntetid på att få komma på intervju.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt handel med köplatser

Mer i ämnet