Foto: SVT.

De första militärerna inför rätta i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten var rigorös när en buss med tonade rutor anlände till domstolsbyggnaden Caglayan i Istanbul idag. I bussen satt ett dussintals militärer som var de första att formellt bli åtalade för att ligga bakom kuppförsöket.

Militärerna anklagades för 'landsförräderi' och ”medlemskap i terrororganisation”. En av dem som åtalades var sonen till Ahmet Ersöz.

– Jag är mycket rädd för vad som ska hända min son, säger Ahmet Ersöz.

Hans son går en militärutbildning och enligt pappan hade han ingenting med kuppförsöket att göra.

– Jag har inte varit i kontakt med honom på tre dygn. Vi har ingen aning om hur han mår, säger Ahmet Ersöz.

Demonstranter kräver dödsstraff

Mer än 7.500 personer har gripits och anklagas för delaktighet i kuppförsöket.  Enligt officiella uppgifter dödades nära 300 personer när delar av militärmakten försökte gripa makten i Turkiet natten mot lördag.

Under protester till stöd för regeringen har demonstranter ropat slagord med krav på dödsstraff för de som anklagas ligga bakom kuppförsöket. President Erdogan har sagt att frågan ska diskuteras i parlamentet.

Beslut för parlamentet

Oavsett vilket beslut parlamentet fattar när det gäller dödsstraffet, kommer han att godta detta, sade Erdogan till tv-kanalen CNN i kväll.

– Men självklart kräver det ett parlamentsbeslut för att det ska träda i kraft i form av en konstitutionell åtgärd, säger han.

Erdogan säger också till CNN att en begäran kommer att lämnas till USA inom några dagar om utlämning av Fethullah Gülen. På frågan om vad som händer om USA vägrar lämna ut Erdogans stora fiende svarar presidenten att ”vi har en ömsesidig överenskommelse om utlämning av kriminella”.

En talesman för USA:s utrikesdepartement sade att Gülen lever ett lugnt liv i Pennsylvania, ”så vitt vi vet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.