Hungerstrejkande läkare protesterar mot vårdreform

Publicerad

I Ryssland har en omstridd vårdreform lett till en protestvåg bland landets läkare. Reformen syftar till att minska slutenvården, men hittills har den lett till omänskliga arbetsförhållande för personalen och ökad dödlighet bland patienterna.

Protesterna har pågått i nio månader, trots hot och trakasserier från chefer. I november i fjol besökte SVT läkarna i staden Ufa i Uralbergen första gången.

De har protesterat mot en ny vårdreform som genomförs över hela Ryssland, en reform som ska leda till ett mer effektivt vårdsystem, mer likt det i väst.

Bara det senaste året har 9000 läkare sagts upp och många sjukhus har stängts, men den öppenvård som skulle ersätta sängplatserna byggdes aldrig upp. Om läkarna i Moskva sades upp valde myndigheterna en annan väg i Ufa.

De sänkte helt enkelt lönerna så mycket att personalen själv började säga upp sig. För dem som blev kvar blev arbetsbördan orimligt hög, samtidigt som det kunde ta timmar innan ambulansen kom efter ett larm.

Dödligheten har stigit

När vi följde med läkaren Anja Niktina på ett larm i höstas var hon mycket orolig över utvecklingen.  

– Vi tvingas åka ut en och en, vilket gör att vi inte kan ge adekvat hjälp vid till exempel en hjärtinfarkt. Vi kan inte ens bära ut patienten till ambulansen. Vi får knacka dörr i trappuppgångarna och be grannarna om hjälp.

Som reformen genomförs kommer den få katastrofala konsekvenser. Patienterna får vänta i timmar på hjälp, jag är rädd att dödligheten kommer att stiga, sa Anja Niktina då.

När vi träffas nu har vi facit i hand. Dödligheten har stigit, med närmre fyra procent, enligt det ryska revisionsverket som i sin rapport också konstaterar att den försämrade tillgången till vård generellt lett till en sänkt livskvalitet för den ryska befolkningen.

”Illegalt intrång” på sjukhuset

En annan av de läkare som hungerstrejkat och som vi träffade förra gången vi besökte Ufa är Svetlana Jusupova.

Hon har hungerstrejkat i över en månad och hennes tillstånd blev till slut så kritiskt att hon fick läggas in. Vi bestämmer möte på sjukhuset där hon vårdas, men Svetlanas telefon är avlyssnad. När vi kommer in på avdelningen väntar både en person från stadens ledning och sjukhusets chef på oss i fönstersmygen.

– Videokameror är förbjudna. Det här är en byggnad som lyder under särskilda regler, säger sjukhuschefen medan personen från den lokala administrationen tar bilder av oss.

– Jag registrerar ert brott, säger han.

Vilket brott?

– Ert illegala intrång på sjukhuset, svarar tjänstemannen som heter Ildar Bekbajev och som presenterar sig som en medlare i konflikten mellan ambulanspersonalen och deras ledning.

Måste lämna sjukhuset

Sjukhuschefen hotar att kalla på polis och säger att han kan få oss gripna. När vi visar vår ackreditering från det ryska utrikesministeriet, där det också står att vi har rätt att filma på offentliga platser och institutioner låtsas Ildar Bekbajev ringa utrikesministeriet för att, som han säger anmäla oss.

Svetlana Jusupova, som plötsligt blivit utskriven trots dåliga provresultat, packar ihop sina saker och Ildar Bekbajev ser till att vi allihop lämnar sjukhusområdet. Vi bestämmer oss för att fortsätta samtalet hemma hos Svetlana Jusupova, dit läkaren Anja Nikitina som vi träffades i höstas också ansluter.

Pengar försvinner i korruption

I Ufa lyckades ambulansläkarna genom sina protester inledningsvis få större anslag till personalen från stadsledningen, men pengarna nådde aldrig larmcentralen. De försvann någonstans på vägen, för Anja och hennes kollegor tvingas fortsätta fara ut på larm en och en.

Dessutom började arbetsgivarna trakassera dem som deltagit i protesterna, berättar Svetlana efter att först dukat upp te och kakor till oss. Själv dricker hon bara vatten.

– Efter de första protesterna gick staden oss till mötes och löste den ekonomiska situationen – pengar avsattes till utryckningsteamen, och vi skulle ha kunnat fortsätta jobba utan problem, men ledningen för ambulansen måste ha blivit sårad över att vi protesterade för de började en hämndaktion mot alla som på något sätt deltagit i protesterna och trakasserierna fortsätter än i dag, säger Svetlana.

Patienter uppmanas anmäla

Medan Svetlana Jusupovas tjänst nedgraderats, och hon därmed utan någon förklaring fått sänkt lön, tvingades Anja Nikitina flytta till en larmstation som låg två timmar längre bort från hennes bostad. Men det värsta är, berättar Anja, att arbetsgivarna börjat kontakta patienterna för att få dem att anmäla oss för felaktig vård.

– Jag åkte hem till en patient som lider av svår astma. Jag har varit hos honom flera gånger tidigare. Han berättade att efter mitt senaste besök hade han fått två samtal från personer som frågat om han var missnöjd med min behandling. När han sagt nej hade något ringt och sagt sig komma från en begravningsbyrå och sagt att det var jag som gett dem numret. Hur ska vi kunna föra en dialog med sådana människor, frågar Anja.

Myndigheterna förnekar konflikten

För att sluta hungerstrejken krävde läkarna att ledningen för ambulansen i Ufa avgår, men myndigheterna förnekar att det skulle finnas någon grund för protesterna.

SVT lyckas få en intervju med chefen för det ryska hälsoministeriets avdelning i Ufa, Naofal Kudasjev. När vi frågar hur man från myndigheternas sida försöker lösa konflikten som pågått i så många månader, säger han med stenansikte:

– Alla frågor rörande organisationen av vården i Ufa sköts utmärkt, den information ni har stämmer inte, säger Kudasjev.

Men personalen vittnar om hur de får åka ut en och en och jag har själv talat med patienter som fått vänta i timmar på ambulansen.

– Nej, allt fungerar utmärkt. Det finns ingen grund för klagomål, säger Kudasjev.

”Ingen påtryckning mot personalen”

Jag frågar om trakasserierna från ambulansledningen som läkarna berättat om.

– Det finns inga uppgifter som bekräftar trakasserierna, säger Kudasjev.

Men det här är läkare som arbetat upp till 30 år inom ambulansen och tidigare aldrig klagat. Något måste ju ligga bakom deras påståenden?

– Vi har låtit undersöka situationen på larmcentralen och har kommit fram till att det inte förekommer någon som helst påtryckning gentemot personalen, säger Kudasjev.

Om ord står mot ord, hur ska ni då gå vidare?

– Vi erbjuder dem som protesterar att återvända till sina arbetsuppgifter, svarar Kudasjev.

Lovade förändring efter SVT:s besök

Efter SVT:s besök i Ufa valde Hälsoministeriet att träffa de protesterande läkarna och på mötet som hölls under lördagen erkände ministeriet problemen och lovade att arbeta för en lösning på konflikten.

Efter löften om trakasserierna mot den protesterande ambulanspersonalen ska upphöra avbröt läkarna under lördagskvällen hungerstrejken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.