Det börjar redan i bilen från Georgetown i hjärtat av Washington DC, till stadsdelen Adams Morgan – hem till en stor del av huvudstadens latinamerikanska befolkning. Chauffören Elijah berättar att han inte tänker rösta. Varför inte, frågar jag.
– Efter att det här är över kommer människor att fråga varandra: Vad har vi gjort? Jag vill inte ha någon del av det. Jag har sagt till min son att man har rätt att göra sin röst hörd, men man har också rätt att hålla tyst om man ställs inför två alternativ man inte vill ha.
”Hon vill hjälpa oss”
Vi åker genom ett höstvackert Washington där vägarna kantas av löv i rött och orange. Adams Morgan
ligger ungefär 15 minuter utanför stadskärnan med Vita Huset och allt annat som påminner om att det här är huvudstaden.
Den här delen av Washington kallas ibland för centrum för stadens latinamerikanska befolkning. Det märks direkt, gatorna kantas av restauranger och pubar med spanskklingande namn och skyltar.
Utanför en av dem möter jag Maribel och Jessica.
– Trump säger saker som inte är bra för oss latinamerikaner. Det är vad jag tänker på, så jag röstar på Hillary, hon vill göra mycket för att hjälpa oss, säger Maribel.
Men, säger hon, det finns saker som är bra med den republikanske kandidaten.
– Jag tycker att det är bra att han vill bygga en mur. Det måste bli stopp på att det kommer så många människor, och för att få slut på kriminaliteten.
Jessica Ribas har bott i USA i fem år men får inte gå och rösta, hon är nämligen en av de cirka 11 miljoner personer som lever som papperslös – en av dem som Donald Trump sagt att han ska deportera. Och trots republikanens tal om att invandrare från hennes hemland är våldtäktsmän och brottslingar så säger hon att hon skulle lägga sin röst på honom, om hon kunde.
– Jag tycker att personer som inte är bra som finns i det här landet ska få lämna, men Donald Trump säger att de som är bra ska få papper. Hillary Clinton däremot sa för flera år sen att hon inte tyckte att vi papperslösa skulle få stanna, nu har hon ändrat sig. Varför? Så gör inte en ärlig och bra person.
– Hon kommer att överge oss så fort hon blir president.
Har inga papper efter 25 år
Latinamerikaner har stått för ett lägre valdeltagande än andra stora folkgrupper i USA. Men statistik från förtidsröstandet visar enligt flera amerikanska medier att viktiga nyckelstater med stor latinamerikansk befolkning redan har slagit rekord. Den sovande jätten verkar ha vaknat. I Arizona har andelen förtidsröstande med latinamerikanskt ursprung enligt de senaste mätningarna gått från 11 procent 2012 till 13 procent i år, i Nevada menar många analytiker att antalet som röstat redan är tillräckligt för att Clinton ska ta hem staten.
Och i Florida, den kanske viktigaste nyckelstaten, utgör latinamerikanerna över 15 procent av alla som röstat tidigt enligt New York Times. Det är goda nyheter för Hillary Clinton då hon har stort stöd bland just den här delen av befolkningen.
José är 63, han har bott i USA i 25 år men har fortfarande inga papper. Han talar inte engelska utan berättar på spanska att han är rädd för att se Donald Trump i Washington.
– Han är bara för de rika. Bara för dem. Han vill inte göra någonting för att hjälpa oss som är fattiga. Jag får inte rösta, men om jag kunde skulle det inte bli honom. Dessutom vill han deportera människor, det skrämmer mig.
De står för mer än tio procent av Washington DC:s befolkning, spanska är det näst mest talade språket i huvudstaden. Och Latinamerikanerna är en väljargrupp som växer. I Adams Morgan möter vi både mexikaner, guatemalaner, brasilianare och venezuelaner. Flera har själva läst, och håller med om, att de är viktiga röster i årets presidentval.
Utanför det lokala ungdomscentret möts stadsdelens unga. Två av dem är Claudia och Noelani. De har följt valet noggrant och hoppas att många unga liksom dem beger sig till vallokalen för att göra sin röst hörd.
Själv har Noelani ännu inte bestämt sig för vem hon vill se i Vita Huset.
– Vanligtvis röstar jag på Republikanerna. Men jag gillar inte den republikanska kandidaten den här gången, samtidigt håller jag inte heller med om stora delar av Hillary Clintons politik. Så jag skulle kunna tänka mig att rösta på Donald Trump imorgon bitti.
Claudia har bestämt sig, även om hon kallar det för ”det bästa av två helveten”. Hon tänker lägga sin röst på Hillary Clinton och säger att de allra flesta i hennes närhet tänker göra samma sak. Hon ser många engagera sig som tidigare inte gjort det, något hon tror beror på motståndaren.
– Donald Trump skrämmer mig, han har haft makt i många år på grund av sin rikedom. Det sättet han behandlar kvinnor på, hur han behandlar invandrare och papperslösa, det finns ingen respekt där. Vi är ingen affärsverksamhet, vi är ett folk, säger Jessica och fortsätter:
– Jag tror att vi kommer att se många latinos vid röstlokalerna imorgon. Med tanke på allt Donald Trump sagt emot oss så är det vårt sätt att stå upp mot honom, vi slår tillbaka med våra röster.
Jessica och Noelani tycker att jag borde promenera två kvarter bort, sen till höger. Där, säger de, håller många av stadsdelens latinos till. Jag kliver rakt in i en liten affär på ett hörn, i kassan möts jag av Arun Mody. Han flyttade själv hit från Indien för 14 år sedan, men alla hans anställda och de flesta av hans kunder har latinamerikanskt ursprung. Så han berättar gärna om vad som sägs bland hyllorna – eftersom det ofta handlar om politik.
– De flesta är emot Donald Trump och det mesta folk pratar om är den här
muren han tänker bygga. De har inte särskilt bra koll på politik men reagerar på att han säger saker som att han ska sätta upp en mur mot Mexiko, det skrämmer människor, därför tror jag att många går och röstar.
När det har blivit dags att åka tillbaka plockar Elijah, chauffören, upp mig. Den här gången har han lite mer att säga om det stundande valet.
– Vet du, nu när jag tänker efter så skulle jag nog rösta på Donald Trump. Om han blir president kommer det att ta mindre än tre sekunder innan han säger något så korkat att han går emot konstitutionen och blir avsatt. Hillary däremot, Hillary vet hur hon ska hålla sig kvar. Väljer vi henne blir det garanterat åtta år.
– Nej, det får bli Donald Trump. In och ut med honom, sen kan vi börja om.