Människor lägger blommor utanför den nederländska ambassaden i Kiev på årsdagen 17 juli. Foto: TT

”De kan inte komma undan med detta”

Uppdaterad
Publicerad

Det är i dag ett år sedan det malaysiska passagerarplanet MH17 sköts ner i ukrainskt luftrum med 298 människor ombord. På vrakplatsen har växtligheten återhämtat sig, men för de anhöriga är händelsen fortfarande ett öppet sår och många frågor kring händelsen är obesvarade.

Under fredagen vajar flaggor på halv stång och världen över hålls minnesceremonier – akter som blir smärtsamma faktum i det propagandistiska hemlighetsmakeri som omger tragedin. Vissa av de anhöriga har fått vänta fram till nu med att återfå kvarlevor från sina döda.

– Vi fick 19 mycket små bitar denna månad, säger Silene Fredriksz, vars son Bryce var med i planet med sin flickvän Daisy, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Flight MH17

– Vi kommer aldrig att få allt från dem tillbaka, för man har nu slutat leta, säger hon och berättar att hon nu inte längre orkar vänta och att en begravning kommer att hållas nästa vecka.

”Kan inte gå vidare”

I Malaysia försöker de anhöriga till Dora Shalila Karim, som jobbade som flygvärdinna ombord på MH17, fortfarande förstå vad som hänt.

– Jag har inte kunnat gå vidare eftersom jag inte kunde se hennes kropp innan hon begravdes, säger hennes mamma Hasnah Mohammad Yusof till nyhetsbyrån AP.

För Dora Shalila Karims dotter bli avsaknaden av mamman ogreppbar.

– Jag växte upp utan en pappa och min mamma var min bästa vän. Jag stod nära henne, det är svårt att förstå att hon inte är med mig längre, säger 16-åriga Diyana till nyhetsbyrån AP.

Ryssland delges skuld

Kort efter att händelsen blev känd började det spekuleras kring att det var proryska separatister som skjutit ner planet med en rysk luftvärnsrobot. Ryska källor var snabba med att dementera anklagelserna och presenterade senare bevis för att det i själva verket var Ukraina som låg bakom – bevis som senare synades som manipulerade. En nyligen sammanställd holländsk haverirapport presenterar enligt uppgift stark bevisföring för att proryska separatister är skyldiga.

Holländska myndigheter har sagt att de ännu inte är redo att peka ut någon skyldig, men har begärt att en särskild FN-domstol ska avgöra i ärendet.

På fredagen anslöt sig Storbritannien till de länder som stödjer förslaget om en sådan domstol, rapporterar AFP.

Rysslands president Vladimir Putin kommenterade under torsdagen att det skulle vara ”kontraproduktivt och för tidigt” att sätta Moskva som direkt motpart till Holland, Malaysia, Belgien, Australien och Ukraina, uppger AP. 

”Någon måste hållas ansvarig”

Det diplomatiska spel som pågår sveper omständigheterna kring händelsen i dunkel och hos de anhöriga finns rädslan att politiska och ekonomiska intressen för alltid ska komma att grumla sanningen. Men kravet från Silene Fredriksz är entydigt:

– De kan inte komma undan med detta. De kan inte bara skjuta ner ett civilt flygplan från himlen. Någon måste hållas ansvarig, säger Fredriksz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet