Rifaat Nasrallah pekar mot platsen där IS-terroristerna slog till. Foto: Johny Karam, SVT

Han levde under IS dödshot

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har besökt en libanesisk by som tills nyligen levde under terrorsektens IS hot. Men efter en uppgörelse fick ett antal besegrade jihadister fri lejd att ta sig till andra IS-kontrollerade områden i östra Syrien. Ett avtal som väckt vrede, inte minst i Irak och USA.

– Här mördade IS fyra ungdomar från vår by. Och därborta kidnappade terroristerna tre av mina anställda, berättar Rifaat Nasrallah.

För de som bor vid Libanons gräns mot Syrien betydde IS närvaro en ständig skräck för kidnappningar och självmordsdåd.

Terroriströrelsen IS

Mardrömmen är över

För Rifaat har mardrömmen just tagit slut. I tre år har han lett en kristen milis som vaktat byn Ras Baalbek mot Islamiska staten. När vi träffar honom i byn, som ligger nära den libanesisk-syriska gränsen, har jihadisterna evakuerats från området dagen innan.

LÄS MER: Irak rasar mot IS-evakuering

Uppgörelsen om att evakuera hundratals IS-krigare och deras familjer till Syrien är kontroversiellt och har väckt kritik, inte minst från USA.  Den senaste tiden har terrorgruppen kontrollerat 120 kvadratkilometer av det bergiga gränsområdet mellan Libanon och Syrien.

– Det är ett område som är lätt för terroristerna att gömma sig i. De sände bilar med sprängladdningar mot vår by, vi levde i en mardröm, säger Rifaat Nasrallah.

Offensiv från två håll

De senaste veckorna har den libanesiska armen lett en offensiv mot terroristerna, samtidigt som shiamilisen Hizbollah och syriska regimstyrkor attackerat IS från den syriska sidan av gränsen.

I söndags slöts en vapenvila, för att kvarlevorna av nio kidnappade libanesiska soldater skulle kunna överlämnas. Och sent i måndags kväll inleddes evakueringen av IS när konvojen började rulla mot IS-kontrollerat område i östra Syrien.

Kristna bybor

I den kristna byn al-Qaa sju kilometer från den syriska gränsen träffar vi Taufic Wehbé, vars bror Majed dödades när fyra av den islamiska statens självmordsbombare sprängde sig på hans gata förra sommaren. Nio människor dödades i attentatet. Även Taufic säger att han är lättad idag, men att rädslan dröjer sig kvar.

TauficWehbés bror Majed dödades av IS självmordsbombare. Foto: Johny Karam, SVT

– Vi hoppas att det blir lugnare nu. Men jag kommer alltid att sakna min bror. Han var äldre än mig och betydde mycket eftersom min far dog när jag var ung. Vi levde i samma hus och jag hjälpte honom ta hand om hans barn, säger Taufic.

Samverkan med Hizbollah

När vi rör oss i gränsområdet ser vi den libanesiska arméns närvaro överallt. Samtidigt har offensiven mot IS satt ljus på frågan om vem som försvarar Libanons gränser. Vid sidan av armén har Hizbollah spelat en stor roll i striderna.

Libanesisk militär i det nyligen säkrade gränsområdet. Foto: Johny Karam, SVT

USA:s sändebud för koalitionen mot Islamiska Staten sa i ett uttalande på Twitter igår att terrorister bör dödas på slagfältet, inte bussas till Syrien. Amerikanskt stridsflyg har genomfört bombräder mot en bro och en väg i Syrien för att lägga hinder i vägen för IS-konvojen.

LÄS MER: Nya irakiska framgånger i kriget mot IS

Men både den libanesiska armen och Hizbollah har försvarat uppgörelsen med IS.

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah sade att de evakuerade jihadisterna var få till antalet och förflyttades mellan två fronter som shiamilisen slåss vid. Libanons arrmechefen Joseph Aoun sade på en presskonferens att evakueringen av terroristerna varit avgörande för att de nio kidnappade soldaternas kroppar skulle kunna återfinnas.

– Jag hade två val, aningen att fortsätta striden och inte få veta om soldaternas öden, eller att underkasta mig situationen och få reda på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet