Arkivbild. Foto: TT

De lyckades med Nordens första ansiktstransplantation

Uppdaterad
Publicerad

Nordens första ansiktstransplantation har utförts på ett sjukhus i Finland. Det är en av få lyckade ansiktstransplantationen i hela världen.

Operationen som utfördes på sjukhuset HNS i Helsingfors är en av blott 35 ansiktsoperationer i hela världen, skriver Yle.

Det krävdes elva kirurger och ungefär 20 sjuksköterskor som arbetade i 21 timmar med operationen.

– Det är ingen riskfri operation. En patient har tidigare dött i infektioner efter en ansiktstransplantation, säger plastikkirurg Patrik Lassus som ledde operationen, till Yle.

Skadade ansiktet i en olycka

Bakgrunden till ansiktstransplantationen är att patienten varit med om en olycka. Men patienten önskar att få förbli anonym och därför är ingenting mer känt om vare sig patienten eller dennes öde.

Men patientens kamp kommer att fortsätta. Det är inte bara en fysisk förändring utan även psykisk, och flera psykologer har varit inblandade i processen. Nu väntar också en rehabiliteringstid på närmare två år.'

Ansikte från donator

Det opererade ansiktet kommer från en donator som inte liknar patienten över huvudtaget, försäkrar Patrik Lassus.

Redan nu är nästa patient utsedd och en ny ansiktstransplantation planeras, meddelar sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.