Australien tar efter svenskt feministiskt initiativ

Publicerad

Ett svenskt feministiskt initiativ har spridit sig till andra sidan jordklotet. I Australien gör kända manliga talare uppror mot mansdominerade paneldebatter.

Fem av Australiens mest anlitade inspirationstalare fick nog för några månader sen. De tröttnade på vad de kallar för ”dudefests” och startade upproret ”No Thanks Mate”. Nu säger de nej till helmanliga paneldebatter.

– Jag tror att det handlar om lathet. Arrangörerna har helt enkelt inte letat tillräckligt efter kvinnliga medverkande. Vi pratar ju om 50 procent av populationen så någon form av representation är bara sunt förnuft, säger Darren Hill, en av initiativtagarna.

Inspirerades av Sverige

Debatten om att manliga talare och experter får större utrymme än kvinnor har legat och bubblat i några år. För tre år sedan startades upproret #tackanej av manliga talare i Sverige. Syftet var det samma – att få arrangörer att anstränga sig för att anlita en könsbalanserad panel. När australiensarna ville göra samma sak bidrog #tackanej med sina erfarenheter.

– Sverige har en tradition av att ligga långt fram inom jämställdhetsfrågorna och det är spännande att se att detta nu sprids globalt, säger Fredrik Wass, webbexpert och en av initiativtagarna till #tackanej.

Fredrik Wass har sett en förändring sedan de startade upproret. Förutom att helmanliga paneler avslöjas på twitter genom #tackanej så märks även en omställning i attityd.

– Om jag sitter på en konferens om it, webb eller media så är det mycket bättre könsfördelning i paneldiskussioner och bland talarna nu än det var för några år sedan. Frågorna är mer levande och jämställdhet diskuteras mer.

#allmalepanels används flitigt

Även i Australien har debatten gått varm i några år. Ungefär samtidigt som #tackanej startade drog några jämställdhetsorganisationer igång Panel Pledge – ett uppror för att öka jämställdheten i paneldebatter. Hashtaggen #allmalepanels blev internationell standard för att peka ut paneler med enbart män och den används flitigt än i dag.

Trots det så tycks det vara först nu, när fem kända män höjer sina röster, som debatten verkligen har tagit skruv och fått stort mediautrymme i Australien. Darren Hill skrattar åt ironin i det hela.

– Det är märkligt att det krävs fem vita män som tar ställning för att det ska få nyhetsvärde. På ett sätt är det en besvikelse men vi vet också att vid alla sociala skiften så är det nästan alltid de priviligierade som tar ställning för de som inte är priviligierade, säger Darren Hill.

Kollektiv intelligens är viktig

Förutom sunt förnuft så hänvisar Darren Hill till forskning om kollektiv intelligens. Studier gjorda vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) har visat att en grupp blir smartare om den innehåller mångfald.  

– Ett tydligt exempel är om företag bara anställer de smartaste personerna så behöver det inte innebära att företaget blir mer framgångsrikt. Det handlar om att ha en bra kollektiv intelligens och det verkar som att ju fler kvinnor det är i en grupp, ju smartare blir den, säger Darren Hill.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.