Varnar för mördarrobotar

Uppdaterad
Publicerad

En grupp med framstående forskare varnar för utvecklingen av autonoma vapen. De kräver ett förbud mot så kallade mördarrobotar, vapensystem som på egen hand kan fatta beslut om att använda dödligt våld.

Gruppen består av 1.000 personer, bland dem ett flertal ledande forskare som Teslagrundaren Elon Musk, fysikern Stephen Hawking och Applegrundaren Steve Wozniak.  De har skrivit ett öppet brev som de presenterade i samband med öppnandet av 2015 års internationella konferens om artificiell intelligens i Buenos Aires, uppger den franska nyhetssajten france24.

I brevet skriver forskarna bland annat att idén om en automatiserad mördarmaskin, som blev känd genom Arnold Schwarzeneggers ”Terminator”, snabbt går från science fiction till verklighet och bara befinner sig år från att förverkligas.

De menar att om en militärmakt börjar att utveckla system med så kallade mördarrobotar som kan välja mål och fungerar självständigt utan mänsklig inblandning, kan det i sin tur leda till kapprustning liknande den för atombomben. Det här skulle då kunna beskrivas som den tredje revolutionen i krigsföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.