Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlie Wiemers (SD) och Malin Björk (V) är inte helt nöjda med den nya migrationspakten. Foto: SVT

Delade meningar bland EU-politikerna om migrationspakten

Uppdaterad
Publicerad

I dag har EU kommit överens om den så kallade migrationspakten. Ett framsteg för flyktingpolitken menar vissa – men i Sverige är varken V eller SD nöjda.

– Det är viktiga steg framåt, men samtidigt finns inte den verkliga lösningen med, säger Charlie Wiemers (SD).

EU:s migrationsövernskommelse ska se till att färre personer som saknar asylskäl ska komma till Europa. Samtidigt har den fått kritik från flera håll. Vissa menar att den urholkar asylrätten och strider mot mänskliga rättigheter – andra anser att den inte är tillräckligt stram och fortfarande ger incitament till att ta sig till Europa.

V: Rättsosäker process

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk menar att detta inte löser problemen utan snarare kommer att öka åtgärderna som hon menar inte fungerar.

– Här ska man med ganska stor brutalitet sätta in människor i massförvar, man ska ha en snabb och därmed rättsosäker process och vi kommer också få se avtal med tredje länder för att externalisera ansvaret, säger Björk.

SD: Verkliga lösningen saknas

Även Sverigedemokraterna är kritiska – men av andra anledningar. EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) anser att det viktiga i överenskommelsen borde ha varit att minska volymen av migranter som kommer till Europa.

– Det är viktiga steg framåt, men samtidigt finns inte den verkliga lösningen med. Att förlägga hela asylprocessen utanför EU:s gränser. Det måste vi säkerställa framöver, säger Charlie Weimers.

M: Ett första steg

Den moderata EU-parlamentarikern Tomas Tobé har varit huvudförhandlare för överenskommelsen. Han säger att även om alla inte är helt nöjda finns det ett värde i att EU till slut har lyckats samlas runt ett förslag som är politiskt möjligt att genomföra.

– Jag tycker att vi ska se detta som ett första steg där vi tar tillbaka kontrollen från smugglarna som styrt väldigt mycket av migrationspolitiken. Sen kommer det finnas mer att göra, säger Tobé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.