Skottlands försteminister Nicola Sturgeon

Delade meningar om ett självständigt Skottland

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna om ett självständigt Skottland går isär. Det visar SVT Nyheters enkät på plats. Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vill ha en ny folkomröstning om självständighet för Skottland. Men det är inte alla skottar som håller med henne.

Richard, 52 år, vårdanställd, Aberdeen

Foto: SVT/Pernilla Edholm
Brexit

– Inte en chans, jag är helt emot. Nicola Sturgeon tar inte alls hänsyn till folkets vilja. Vi har haft den här unionen i 300 år och nu ska vi bara kasta den i sjön? Rent nonsens. Vi skulle inte klara oss ekonomiskt på egen hand. Vi skulle bli ett litet isolerat land som undrade vad tusan som hände.

Kiera, 20 år, student, Aberdeen

Foto: SVT/Pernilla Edholm

– Jag tycker det är för tätt inpå den förra självständighetsomröstningen. Vi borde vänta till efter Brexit och se hur det blir med allt. Och jag vet faktiskt inte hur jag skulle rösta i dag. Jag röstade nej 2014 men nu känns det som att Skottland inte har så mycket att säga till om i Westminster så...jag vet faktiskt inte.

Donald, 55 år, affärsanalytiker, Aberdeen

Foto: SVT/Pernilla Edholm

– Jag vill väldigt gärna ha ett självständigt Skottland men jag skulle förmodligen ändå rösta nej. Jag röstade ja förra gången men den här gången tycks det mer handla om huruvida vi ska vara med i EU eller inte och det tycker inte jag är lika självklart. Och jag tror att känslorna kommer att svalla. Vi skottar har starka åsikter om saker och ting.

Inna Scott, 21 år, student, Aberdeen

Foto: SVT/Pernilla Edholm

– Jag skulle troligtvis rösta ja men behöver ha mer kött på benen för att kunna fatta ett beslut. Jag har egentligen inga bra argument idag utan det är mer magkänsla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet