Foto: TT

Delstater stämmer Obama för toalettlagar

Uppdaterad
Publicerad

Elva amerikanska delstater lämnade på onsdagen in en stämningsansökan som utmanar Obamaadministrationens riktlinjer om att skolor ska låta transsexuella studenter att använda den toalett som matchar deras könsidentitet.

Stämningsansökan lämnades in i en domstol i Texas och slår fast att dekretet från Washington inte har något stöd i lagen och att president Barack Obamas administration försöker förvandla arbetsplatser och skolor till ”laboratorier för ett massivt socialt experiment”.

Nio av de elva delstaterna som lämnat in stämningen leds av republikanska guvernörer.

Lång debatt

Det har under en längre tid förts en nationell debatt om transpersoners rättigheter och i början av maj kom ett uttalande från Obamaadministrationen som slog fast att offentligt finansierade skolor måste kunna erbjuda transsexuella att använda de toaletter som stämmer överens med det kön de identifierar sig som.

Uttalandet möttes av kraftiga protester från flera delstater. Bland annat har North Carolina klubbat igenom en kontroversiell lag som hindrar delstatens kommuner att på egen hand utöka HBTQ-personers rättigheter.

Förutom Texas är det Alabama, Wisconsin, West Virginia, Tennessee, Oklahoma, Louisiana, Utah och Georgia som skrivit under stämningsansökan. Dessutom har Arizonas utbildningsdepartement samt Maines guvernör undertecknat den samma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.