Foto: TT

Demokrater dömer ut Gorsuch som HD-domare

Uppdaterad
Publicerad

Direkt efter utnämningen av Neil Gorsuch sade Demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer att han har ”väldigt starka tvivel” på valet av kandidat, rapporterar Reuters.

– Domare Gorsuch har upprepade gånger ställt sig på företagens sida mot arbetare, visat fientlighet mot kvinnors rättigheter, och – mest bekymmersamt – han har ”en ideologisk syn på rättsvetenskap som gör mig skeptisk till att han kan vara en stark, oberoende domare i rätten, säger Chuck Schumer enligt Reuters.

Kvinnlig senator säger nej

Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, med brett stöd bland vänsterdemokrater, skriver på Facebook att hon säger nej. Enligt henne har Gorsuch dömt till förmån för storföretag, mot arbetare och visat ”fientlighet” mot kvinnors tillgång till grundläggande hälsovård.

USA-val 2016

Samtidigt applåderar republikanska senatorer nomineringen och hyllar Gorsuch som ”enastående”, ”imponerande” och en ”home run”.

”Kan skapa farligt prejudikat”

Den demokratiske senatorn Jeff Merkley är kritisk till hur nomineringen gått till. Förre presidenten Barack Obama utnämnde i mars förra året en annan domare, Merrick Garland, men republikanerna i senaten vägrade att ens höra honom.

– Det här är första gången i amerikansk historia som en part blockerar en kandidat i nästan ett år, för att kunna ge en plats till sitt eget partis kandidat. Om denna taktik belönas snarare än den möter motstånd, kommer det att skapa ett farligt nytt prejudikat i amerikanskt styre, säger Merkley enligt Reuters.

Nancy Pelosi, demokraternas ledare i representanthuset, säger enligt CNN att utnämningen av Neil Gorsuch är ”mycket fientlig” och ”ett mycket dåligt beslut”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet