Foto: TT

USA:s senat i strid om abortfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna i den amerikanska senaten vann i natt en delseger i kampen om organisationen Planned Parenthood, som bland annat erbjuder cancervård, preventivmedel och genomför aborter.

Organisationen, som förser nära tre miljoner amerikaner årligen med bland annat cancervård, sexualupplysning och HIV-tester och 27 procent av de amerikanska kvinnorna med preventivmedel, har stått i skottlinjen mellan partierna i flera år. Den största delen av verksamheten erbjuder tester och behandling för könssjukdomar, men ungefär tre procent är aborter och det är aborterna som är nålen i ögat på republikanerna.

”Säljer aborterade foster”

Frågan blossade åter upp för drygt tre veckor sedan när en okänd anti-abortgrupp publicerade flera filmklipp där en läkare som jobbar för organisationen tycks prata om försäljning av kroppsdelar från aborterade foster.

Enligt Planned Parenthood handlar det inte om vinstdrivande handel utan om kroppsdelar som med patienternas samtycke doneras till forskning och som organisationen får en ersättning för som är tänkt att täcka deras utgifter. ”Kvinnor och familjer som fattar beslutet att ge vävnad för livsviktig forskning borde äras, inte attackeras och förnedras”, skriver Planned Parenthood i ett pressmeddelande.

Kommer upp igen i höst

I natt röstade senaten om att dra in det ekonomiska stödet från staten, men republikanerna misslyckades med att få de 60 röster som behövdes för att lagförslaget skulle gå igenom. Frågan kan dock komma upp under budgetförhandlingarna senare i höst och då skulle bråket kunna leda till ett så kallat budgetstup och en myndighetsstängning om partierna inte kommer överens.

Det är något som stöds av den republikanske presidentkandidaten Donald Trump som har sagt att han hellre ser ett budgetstup än att staten finansierar Planned Parenthood. Även presidentkandidaten Ted Cruz säger att republikanerna borde använda ”varje tänkbart medel” för att dra in stödet, medan Rand Paul säger att han inte är beredd att gå riktigt så långt.

Obama kommer använda sitt veto

Enligt Vita huset kommer president Obama att lägga in ett veto mot all lagstiftning som syftar till att dra in organisationens statliga stöd.

– Presidenten säger att Planned Parenthood erbjuder värdefulla tjänster och vård för män och kvinnor över hela landet, säger en pressperson för Obama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.