Foto: TT.

Demokraterna i nytt bråk inför konvent

Publicerad

Demokraternas blivande presidentkandidat Hillary Clinton väntas få stöd av mediemogulen Michael Bloomberg.

Men nya bråk väntar på partikonventet i Philadelphia där Clinton ska utses, sedan e-post avslöjat att partiet försökt motarbeta motkandidaten Bernie Sanders.

Bara några dagar efter Donald Trumps och Republikanernas konvent är det dags för nästa stora politiska händelse i USA. I Philadelphia i delstaten Pennsylvania samlas tiotusentals personer när det är dags för Demokraternas motsvarighet.

Under fyra dagar med start på måndagen ska Clinton och partiet att staka ut kursen inför höstens presidentval.

På söndagen rapporterade tidningen The New York Times att Clinton får politiskt stöd av Michael Bloomberg. Den tidigare republikanen och före detta New York-borgmästaren Bloombergs utspel anses betydelsefullt, eftersom han i det längsta var beredd att ställa upp i presidentvalet som en politiskt oberoende tredje kandidat. Hans skarpa missnöje med Trump och dennes politik är väl känt.

Bloombergs rådgivare Howard Wolfson säger till tidningen att Bloomberg ska stötta Clinton ”utifrån perspektivet som affärsman och politiskt oberoende”.

Motarbetat Sanders

Men Clinton kan också vänta visst motstånd under partidagarna i Pennsylvania. Hon fick det tufft mot motkandidaten Bernie Sanders i primärvalen. Även om Sanders till slut fann sig besegrad och nyligen meddelade att han stödjer Clinton är inte hans supportrar alls nöjda.

På söndagen hamnade Demokraterna i blåsväder sedan Wikileaks läckt epost som visade att partiet hade försökt lägga hinder i vägen för Vermontsenatorn Sanders försök att bli nominerad.

Ordföranden för Demokraternas nationella kommitté, Debbie Wasserman Schultz, lämnade in sin avskedsansökan efter avslöjandena Tidigare på dagen hade Demokraterna meddelat att Wasserman Schultz inte skulle leda partiets konvent i Philadelphia, skriver Reuters.

Dessutom väntas stora protester i Philadelphia, närmare 35 000-50 000 ska komma för att visa sitt fortsatta stöd till Sanders.

– Vi kommer inte att rösta på demonen Hillary bara för att vi hotas av djävulen Trump, säger aktivisten Billy Taylor, som fått tillstånd att hålla demonstrationer alla fyra dagarna, till tidningen USA Today.

Clinton har också fått hård kritik för sin hantering av hemligstämplade mejl under tiden som utrikesminister, något Republikanerna utnyttjade frekvent under sitt konvent.

Jämsides i opinionen

Opinionsmätningar visar för närvarande att stödet för de två presidentkandidaterna är ungefär jämbördigt.

– Men man bör vänta med att bedöma opinionsundersökningar tills båda konventen är över. De ger ofta en boost och därför kan inte så mycket sägas förrän båda två är över, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.