Foto: Scanpix

Demonstranter bröt igenom avspärrning

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter i Kairo har brutit igenom en militär avspärrning, som ska hålla dem ifrån presidentpalatset.

Sittandes på sina stridsvagnar ser presidentgardet på när folkmassan kring palatset sjunger nidvisor på president Mursi.

Trots en växande oro underblåst av ihärdiga rykten om att Mursis anhängare ska ta sig till palatset, vägrar demonstranterna att vika undan.

Egyptiska revolutionen 2011

–Vi kommer inte att ge oss av härifrån, vare sig om brödraskapet eller någon annan kommer hit – och det kan mycket väl bli våldsamt, säger demonstranten Salem Maged som står ett tiotal meter från presidentpalatsets murar.

Omkring 10.000 demonstranter har befunnit sig bakom taggtrådsbarriären vid presidentpalatset innan man beslutade sig för att forcera avspärrningarna.

Många vid palatset kom från Tahrir, där demonstranter samlades efter fredagsbönen.

Den egyptiska oppositionen avvisade tidigare president Mursis inbjudan till dialog efter tv-talet i torsdags kväll.

Folkomröstning kan bli uppskjuten

I stället fortsatte gatuprotesterna vid Mursis palats och på Tahrirtorget i centrala Kairo.

För oppositionen på Tahrirtorget var talet ett slag i ansiktet, inte minst eftersom Mursi vägrar backa från sina planer på en folkomröstning om en ny författning nästa helg.

Vicepresidenten Mahmud Makki meddelade i kväll att president Mursi kan komma att gå med på att folkomröstningen den 15 december skjuts upp på framtiden. Det uppger nyhetsbyrån AFP.

Konflikten utlöstes av att Mursi utfärdade ett dekret 22 november som ökade presidentens makt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptiska revolutionen 2011

Mer i ämnet