USA:s tillträdande vice president har tidigare gjort flera homofobiska uttalanden. –Jag är här eftersom det verkar som att mister Pence är emot oss. Han har rätt att bo här, men jag tycker inte om det. Han verkar till och med värre än Trump, säger en demonstrant som tagit sig till Pences gata i kväll. Foto: Ella Berger/SVT & TT.

Demonstranter stormade Mike Pences gata med dans

Uppdaterad
Publicerad

En man dansar framför blixtrande kameror med hängslen i regnbågens färger. Några meter upp på gatan hyr blivande vice president Mike Pence en bostad. Bara lite mer än ett dygn innan installationen demonstrerade hundratals personer för hbtq-personers rättigheter i närheten av hans hem.

Han är en djupt konservativ guvernör från Indiana som en gång har sagt att homosexualitet är ett tecken på att ett samhälle är på väg att kollapsa. Mike Pence har ett rykte om sig som en aktiv abortmotståndare som motarbetat hbtq-personers rättigheter.

Inför installationen, och hans inflytt i den medföljande vice president-bostaden, har Pence och hans familj hyrt ett hus i den förnäma stadsdelen Chevy Chase utanför Washington DC. Här röstade en av tio på Trump och hans parhäst Pence, 90 procent la sin röst på Hillary Clinton.

”Polischefen vill att vi ska dansa”

Utanför flera av husen här hänger regnbågsflaggor och skyltar som stöttar Planned parenthood. Och plötsligt fylls gatan med ljudet av Queens ”We Will rock you”. Det är organisationerna Werk for peace och DisruptJ20 som anordnar en demonstration för hbtq-personers rättigheter under namnet ”Queer dans-fest hemma hos Mike Pence”.

– Det finns en liten armé av Trump-supportrar här framför oss. Vi kommer att le och skicka kärlek och omtanke till dem. Polischefen är här, han vill att vi ska dansa. På det sättet vinner kärleken. Men vi måste hålla oss innanför linjerna som poliserna sagt att vi får vara inom, säger en man som leder tåget av sjungande och dansande demonstranter.

Foto: Ella Berger

Boende vill visa att de stöder hbtq-personer

Flera av de boende i området kommer ut för att titta, och delta, i dansdemonstrationen. Mike Pence närvaro faller inte i god jord hos alla. Carolyn Hill som bor en bit bort har ritat en egen skylt med texten ”Proud mom! Gay son!”.

Carolyn Hill har gjort ett plakat och gett sig ut på gatan för sin sons skull. Foto: Ella Berger

– Jag tror helt enkelt på lika rättigheter för alla människor, och min son är homosexuell. Jag är här eftersom det verkar som att mister Pence är emot oss. Han har rätt att bo här, men jag tycker inte om det. Han verkar till och med värre än Trump, säger hon.

En annan av Pence grannar, Abby, har plockat ner regnbågsflaggan från huset och bär den istället i handen. Hon säger att det märks tydligt att något hänt i området – och att på hennes gata har nästan alla hängt upp de färgglada flaggorna nu.

– Vi vill visa honom att vi bor här och vi stöttar hbtq-personers rättigheter.

”Vårt land svävar i stor fara”

På lördag kommer den absolut största demonstrationen mot Donald Trumps presidentskap att äga rum. Det handlar om ”Womens' march on Washington”, där hundratusentals personer väntas delta. Hadar Harris och hennes familj har kommit ända från andra sidan landet, Kalifornien, för att gå med i marschen. 

– Vårt land svävar i stor fara. Våra mänskliga och våra konstitutionella rättigheter är

Hada Harris är här med hela familjen från Los Angeles. Foto: Ella Berger

hotade, säger hon.

Som jurist med fokus på mänskliga rättigheter säger Hadar Harris att hon har sett det förut, det som hon nu tycker sig se händer i hennes hemland. Och det skrämmer henne.

– Det börjar med att man tar bort mediernas frihet, men börjar vrida på sanningen, man skapar splittring i landet, man förespråkar en extrem nationalism och skapar ett ”vi och dem”. Då är man ute på hal is. I den här situationen måste man tro att Trump kommer att göra det han har sagt att han ska göra. Vi kan inte förlita oss på konstitutionen, människor måste ut på gatorna och kräva våra rättigheter.

Två av Mike Pence grannar inväntar demonstrationståget. Foto: Ella Berger

Huvudperson tycks inte vara hemma

De dansande demonstranterna kommer aldrig fram till Mike Pence hus, polisen har spärrat av gatan – precis som de ofta gjort den senaste tiden sedan den nye hyresgästen flyttade in. Och strax innan protesten är tänkt att äga rum kör en lång rad motorfordon med blåljus och sirener förbi, bort från bostadsområdet.

I Facebook-gruppen för demonstrationen har en man också uppmärksammat poliståget och skriver: 

”Han valde nog att äta ute ikväll.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.