Demonstranter firar i Standing Rock-lägret efter att det har meddelats att oljeledningen ska omdirigeras. Foto: TT

Demonstranterna vann slaget – men vad händer nu?

Uppdaterad
Publicerad

Ursprungsbefolkning och miljöaktivister firar efter att det står klart att oljeledningen i North Dakota ska omdirigeras. Men än är kampen inte över.

– Vi kommer för evigt vara Obama-administrationen tacksam för detta historiska beslut, sa Sioux-stammens talesman, Dave Archambault, i ett uttalande efter att beslutet om att oljeledningen ska ledas om och riktade sig sedan till Kelcy Warren, chef för Energy transfer partners som bygger oljeledningen, blivande president Donald Trump och North Dakota-guvernören Jack Dalrymple.

– Hoppas att Warren, Dalrymple och den tillträdande Trump-administration respekterar beslutet och förstår den komplexa process som tagit oss hit.

Sioux-stammens talesperson Dave Archambault. Foto: TT

Ny president, nytt beslut?

Efter 20 januari är det en ny administration som styr i USA och tillträdande president Trump har uttryckt sitt stöd till oljeledningen. Han äger också aktier i både Energy transfer partners och Phillips 66 som äger en fjärdedel av ledningen. Trump sägs dock ha sålt stora delar av sina aktier i Energy transfer partners.

Men Energy transfer partners chef Kelcy Warren donerade stora summor pengar till Trump och andra Republikaner under presidentkampanjen.

North Dakotas guvernör Dalrymple har kallat beslutet om att omdirigera oljeledningen för ”ett allvarligt misstag”. Det spekuleras också om Trump-administrationen ska utse miljardären Harold Hamm till energiminister.

Hamms företag Contintental Resources kontrollerar stora delar av Bakken-formationen, oljeområdet i North Dakota vars olja ska transporteras till Illinois.

Kampen fortsätter

– Vi behöver inte stanna här och härda ut under den kalla vintern. Vi kan tillbringa den tillsammans med våra familjer, säger Dave Archambault enligt New York Times, under firandet i Standing Rock-lägret och ser positivt på framtiden.

Men enligt tidningen är det många demonstranter som tänker stanna kvar i lägret. De har investerat så mycket tid i demonstrationen och det finns för mycket som fortfarande är osäkert kring beslutet om omdirigering.

De som vill se att oljeledningen färdigställd så snart som möjligt i den utsatta kursen är också besvikna och hoppas att beslutet upphävs.

– Inte överraskande att presidenten ännu en gång använder en verkställande order för att förbättra sitt arv hos extremvänstern, säger Craig Stevenson, talesperson för Main coalition som stöder oljeledningen, och fortsätter:

– Med tillträdande president Trump som ska ta över om 47 dagar är vi hoppfulla att sista ordet inte är sagt om Dakota-oljeledningen.

North Dakota Access Pipelines rutt genom fyra delstater. Foto: Sara Sundstedt/Grafik

92 procent färdigt

Trump, en ivrig påhejare av både fossila bränslen och arbeten inom USA har lovat att genomföra oljeledningar av detta slag. Än så länge har hans administration inte uttalat sig, men de har möjlighet att ändra beslutet skriver New York Times.

Sammanlagt beräknas oljeledningen kosta cirka 3,7 miljarder dollar och ha möjlighet att transportera mellan 470.000 och 570.000 tunnor råolja per dag. Ledningen, som går genom fyra delstater, ska vara 92 procent färdig. 99 procent av den ska vara klar i North Dakota.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.