Foto: TT

Den franska Rivieran – en grogrund för extremism

Uppdaterad
Publicerad

Den franska Rivieran kring Nice är en av de största rekryteringsbaserna för nya jihadister i Frankrike. Det säger flera experter och socialarbetare i Nice till BBC. Förklaringen kan sökas i social utsatthet blandad med historiska klyftor som vägrar ge med sig.

När man som svensk tänker på Nice och den franska Rivieran kanske tankarna främst går till lyxliv och solsemester. Sanningen är att staden och departementet Alpes-Maritimes är mycket mer komplex än så.

Departementet är exempelvis det i Frankrike med näst flest kända fall av islamistisk radikalisering, tvåa efter en förort till Paris, rapporterar BBC.

Attack i Nice 2016

Kolonialhistoria spelar in

Förklaringen är mångbottnad. En stor del av befolkningen har sitt ursprung sedan några generationer tillbaka i traditionellt muslimska länder, särskilt Algeriet på andra sidan Medelhavet.

Samtidigt har många andra invånare sin härkomst från franska kolonisatörer i Algeriet, som tvingades lämna landet efter självständighetskriget från Frankrike på 50-60-talet.

Motstridiga identiteter

En man som heter Kamel, och jobbar med ungdomar från Nices utsatta områden förklarar för BBC att det med tanke på detta finns historiska klyftor och schismer kvar mellan vissa befolkningsgrupper.

Många ungdomar som aldrig har satt sin fot i Algeriet väljer ändå att identifiera sig starkare med sina förfäders hemland än sitt eget, förklarar Kamel.

‒ Vi har motstridiga identiteter, och människor som vill få andra att stå till svars för brott begångna av tidigare generationer, säger han.

Kamel menar att det här också är en delförklaring till att sydöstra Frankrike är det högerextrema partiet Front Nationals starkaste fäste.

Känner sig inte franska

Fatima Khaldi, en kurator i ett annat hörn av Nice, delar den uppfattningen.

‒ Det är oroande att se hur tredje, fjärde eller femte generationens barn inte känner sig franska. Människor som jag, från andra generationen, kan inte förstå det, säger hon till BBC.

”Ligisten blir helig krigare”

Arbets- och sysslolösheten gör också sitt till. Hela Frankrike drabbades hårt av finanskrisen och fortfarande är arbetslöshet ett stort problem i landet ‒ på vissa håll i Niceområdet ligger den på 40 procent.

Personer som söker nya rekryter till jihadresor har därmed en stor grupp ungdomar att röra sig i, som saknar mål och samtidigt inte känner sig hemma i sitt eget land, menar Kamel.

‒ Ungdomarna får höra att de bor i ett land med otrogna, så det är moraliskt försvarbart att stjäla och skada människor. Man gör ligisten till en helig krigare, som lovas status, sexuell belöning och evigt liv, säger Kamel till BBC.

Rekryteringsfilmer ”fick dem att drömma”

Den 22-åriga studenten och volontärarbetare Imene Ouissi bor väster om Nice och berättar för BBC hur hon sedan 2012 märkt av en ökad radikalisering av ungdomar i området. Hon säger att det delvis berodde på välproducerade rekryteringsfilmer från extremiströrelsen IS.

‒ Det var bättre än att se en film. Det fick dem att drömma. I tv-spel kan du skjuta en massa, men detta var på riktigt. Och i guds namn. De tyckte att det var fantastiskt, säger hon.

Uppmanades lämna ”skurklandet”

Fysiska rekryterare på plats i områden var dock det som verkligen engagerade många. Hon berättar för BBC att hon än gång själv gick på ett möte, bara för att alla runtomkring henne hela tiden pratade om just en viss person, som varje fredag predikade i en lokal han kallade sin moské.

Den omtalade mannen kom till området 2010 men tvingades av polisen att stänga ner sin verksamhet tre år senare.

‒ Det han sa skakade mig verkligen, säger Imene Ouissi.

‒ Han talade ungdomarnas språk, så de identifierade sig med honom. Hans budskap var att de inte kunde stanna i ett land fullt av skurkar, de skulle aldrig lyckas här. De måste resa till ett muslimskt land.

Oro att fler agerar på hemmaplan

55 personer ska ha rest från Niceområdet till Syrien för att där delta i stridigheterna, enligt BBC. Vissa har också återkommit. I samband med utökade gränskontroller och att IS framgångar i Mellanöstern tappat fart, anser dock bedömare som BBC pratat med att risken ökar att många som radikaliseras och är redo att gå ut i strid i stället väljer att göra det på hemmaplan.

En imam i området, Boubeker Bakri, delar den analysen. Han började oroa sig för den ökade radikaliseringen bland unga redan 2010 och tog i slutet av 2014 initiativ till att samla såväl lokala politiker som muslimska ledare för att diskutera problemet.

I januari 2015 bekräftades hans farhågor när terrordådet mot Charlie Hebdo och en judisk matbutik i Paris ägde rum och skördade 17 människors liv.

Nice-mördarens bakgrund ännu oklar

Det är fortfarande oklart huruvida mannen som körde in i folkmassan i Nice i torsdags och dödade minst 84 människor, 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel, hade kopplingar till islamistisk extremism. Han var inte tidigare känd av fransk underrättelsetjänst för att rört sig i en sådan miljö.

Den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve har emellertid sagt att det ”verkar som” att mördaren ”radikaliserades mycket snabbt”, enligt vad som framkommit i inledande förhör.

Terrororganisationen IS har tagit på sig dådet i Nice, men ännu har ingen officiell koppling mellan Mohamed Lahouaiej Bouhlel och rörelsen kunnat fastslås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet