Desperata människor letar på gatorna efter sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Desperata och chockade föräldrar söker fortfarande efter sina barn som var vid arenan när bomben smällde. 22 personer dödades och minst 59 skadades i explosionen.

– Jag ser människor som går runt i pyjamas med mobiler och letar på gatorna, det är hjärtskärande, säger SVT Nyheters utrikesreporter Erika Bjerström, på plats i Manchester.

Många föräldrar stod utanför arenan och väntade för att hämta upp sina barn och tonåringar efter Ariana Grandes konsert. Men alla fick inte gå hem tillsammans med sina barn. Fruktansvärda bilder visar hur människor störtar ut i panik från området och lämnar allt de har när explosionen sker.

LÄS MER: Polisen: Misstänkt gärningsman död i attentatet

Terrorattack i Manchester

De skadade och döda har förts till åtta olika sjukhus och det är många anhöriga som fortfarande inte kommit i kontakt med sina nära. På sociala medier försöker många desperata människor hitta sina anhöriga med hjälp av hashtaggen MissinginManchester.

Många efterlysningar

Efterlysningar med bilder på leende barn och tonåringar har delats flitigt under morgonen och natten.

”Snälla dela det här, min lillasyster Emma var på Ari-konserten i kväll i #Manchester och svarar inte i telefon, snälla hjälp mig”, skriver en Twitteranvändare och lägger upp en bild på systern.

Samlade ihop barnen

Människor i staden var inte sena med att erbjuda sin hjälp. Paula Robinson, 48, berättar för The Telegraph att hon var vid tågstationen nära arenan med sin man när bomben small och mängder av chockade tonåringar sprang i panik från arenan. Hon samlade ihop barnen och tog ett stort gäng med sig till ett närliggande hotell för skydd. Därifrån twittrade hon ut sitt telefonnummer så föräldrar kunde komma och hämta sina barn.

LÄS MER: Här smäller det – människor flyr i panik

Hennes telefon har inte slutat ringa sen dess, berättar Robinson. Upp till 60 barn tog skydd på hotellet och även andra hotell öppnade upp för att ta hand om chockade människor.

– Föräldrar sprang runt i panik och letade efter sina barn. Det var hur många som helst på hotellet, säger Paula Robinson.

Eftersom lokaltrafiken slutade gå var det många som inte lyckades ta sig hem. Under hashtaggen RoomforManchester erbjöd hjälpsamma människor sina hem, mobilladdare, te och sängplatser till de som inte kunde ta sig hem – eller värre, inte fick hem sina anhöriga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet