Vänster: Tandläkaren och Aleppobon Salem Abualnaser. Höger: Regeringssoldat och ung flicka i Aleppo. Foto: TT, privat

”Det är brist på allt förutom döden”

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska armén förstätter beskjuta den snabbt krympande rebellkontrollerade delen av Aleppo. Bombningen sker trots torsdagens besked från Ryssland om en ny ”humanitär paus”. – Jag väcktes av raketbeskjutning, säger Salem Abualnaser som bor i staden.

Abualnaser, som bor i stadsdelen Bustan al-Qasr, mellan de östra och västra delarna av staden, säger att raketbeskjutningen i staden aldrig upphört, trots besked från Ryssland om en ny ”humanitär paus”.

Eldupphöret märktes inte

Syrienkriget

– De slutade aldrig bomba. Igår attackerade de med kemiska vapen. Jag väcktes i morse av raketbeskjutningen. En ambulans kom till ett belägrat hus nära min tandläkarmottagning för att gräva upp människor ur husruiner. Men på grund av den omfattande förstörelsen kom inte ambulansen eller andra räddningstjänster fram, säger Aleppobon Salem Abualnaser till SVT Nyheter.

Han tillägger att de sista nödleveranserna till staden kom för längesen, och att förnödenheter börjar ta slut.

Han beskriver en hopplös, men bestämd stämning bland befolkningen i Aleppo.

”Varför ska vi åka?”

– De som är kvar i staden vill inte lämna sina hem. Varför ska vi åka och hamna på ett asylboende någonstans? Låt dem som strider åka härifrån istället, säger Abualnaser.

Han vädjar till omvärlden att sluta dela bilder på döda eller skadade barn, och istället agera för att få till ett slut på kriget i Syrien.

– Jag är så trött på media. Vi behöver inte omvärldens fina ord, omvärlden måste agera. Det är brist på allt i Syrien förutom döden.

Abdulrahman Kaliea jobbade med it-sektorn i Syrien innan han flydde till Sverige. Hans fru och tre barn lyckades i dagarna fly till Turkiet, men hans mamma och två syskon är kvar i Aleppo och han talar med dem dagligen.

Anklagar flyende civila för terrorism

– Det är en förfärlig situation i Aleppo. De östra delarna av staden är totalt förstörda, och civila som flyr därifrån arresteras av den syriska armén, som i många fall slänger dem i fängelse eller tvingar dem att strida för regimen. Armén anklagar dem för att vara terrorister, till och med barn i 14-årsåldern. De kommer att dö oavsett, säger Abdulrahman Kaliea till SVT Nyheter. Hans bror greps av den syriska säkerhetstjänsten när de letade efter Abdulrahman. Då var han redan på väg till Sverige.

Han säger att befolkningen i Aleppo är trött och arg på alla stormakter involverade i kriget. Dessutom bådar inte ett kommande Trump-styre gott för situationen i Syrien, säger han.

– Nu med Trump tänkar alla, ’nu kommer vi dö’. Hela världen snackar och säger fina ord men ingen gör något! Det syriska folket behöver inte ord eller löften – vi behöver frihet från en diktator. Det är regeringen som egentligen sponsrar IS och terrorism, för att legitimera krossandet av den politiska oppositionen. Det finns inga terrorister i Aleppo, de dödar vanliga människor, säger Abdulrahman Kaliea.

Syrien 200

Abdulrahman är en av 200 personer som flytt Syrien som SVT talat med. Här kan man läsa om deras erfarenheter av kriget i Syrien, flykten därifrån och livet i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet