Svenskarna några kilometer från attacken: ”En obeskrivlig känsla”

Uppdaterad
Publicerad

Otto Myrberg och Rasmus Damkier Larsson från Stockholm befann sig bara några kilometer från bombattacken i Jakarta.

Otto Myrberg, 19 och Rasmus Damkier Larsson, 19 från Stockholm befann sig vid poolen på sitt hotell i Jakarta när morgonens bombdåd inträffade.

– Vi fick ett sms med en fråga om vi var säkra och vi förstod inte just då vad det var som hade hänt. Vi gick direkt upp till hotellrummet och slog på tv:n, säger Otto Myrberg

Bombdåd i Jakarta

– Vi hörde ljud och vi tror att vi hörde skottlossning, säger Rasmus Damkier Larsson.

De båda svenskarna är ute och reser i Asien och för bara några dagar sedan kom de till Jakarta för att besöka en kompis.

– Det är en absurd känsla att det händer när vi är här, säger Otto Myrberg.

– Vi är rädda att ens lämna hotellet, säger Rasmus Damkier Larsson.

Rekomendation att stanna inne

Hotellet de befinner sig på rekommenderade alla som bor där att hålla sig inne tills mer information kommer från myndigheter.

– Det är en enorm insatsstyrka ute i staden. Det känns som att där vi är nu, på vårt hotell, är det säkraste. Men det är skärrande att vara på en plats där det precis inträffat en terrorattack, det är en obeskrivlig känsla, säger Otto Myrberg.

Enligt planen ska Otto och Rasmus åka till Kuala Lumpur i morgon.

 – Vi vet inte om flyg kommer ställas in eller om det är säkert att befinna sig på flygplatsen i morgon. Är det en säkerhetsrisk så stannar vi hellre på hotellet, säger Otto Myrberg.

Svenska Lisa Enckell befann sig i en taxi på väg mot flygplatsen när bombdådet inträffade.

– Polisen körde om oss och vi började att följa det som hänt i sociala medier. Min första tanke var att jag hoppades att ingen av mina vänner var i närheten, berättar hon.

Inga svenskar bland offren

Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att svenskar finns bland offren för attackerna i Jakarta. UD uppskattar att omkring 250 svenskar bor i området.

– Vi råder folk att vara vaksamma och följa  utvecklingen, dels på ambassadens hemsida som hela tiden uppdateras, och sedan att följa lokala myndigheters anvisningar, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst till TT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Jakarta

Mer i ämnet