"Det är extremt obehagligt"

En rad journalister har attackerats och gripits under dagens oroligheter i Kairo. -Situationen är väldigt allvarlig, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid direkt från Kairo.

Samir Abu Eid kallar Kairo i dag för laglöst då det knappt finns några poliser på gatorna och militären agerar passivt.

Och dagens attacker mot journalister påverkar rapporteringen från landet.

-Det inskränker verkligen vår möjlighet att rapportera eftersom det är farligt att vara ute. Det här vet alla journalister. Så fort man tar sig ut så tar man stora risker.

Hemlig order
Enligt källor till SVT har en hemlig order gått ut till den egyptiska militären om att alla utländska journalister ska gripas för att på så sätt få lugn och ro på gatorna. Detta eftersom regimen anser att journalisterna hetsat upp stämningen i landet.

-Just nu tycks det som de riktar in sig på utlänningar, säger SVT:s Lena Pettersson som för bara några dagar sedan kom tillbaka från Egypten.

Enligt Lena Pettersson förändrades stämningen helt i Kairo i lördags då polisen försvann från gatorna. Att Mubarakanhängare nu fullt beväpnade, arga och våldsamma intagit gatorna ser hon som högst oroande.

Brittiska The Guardian rapporterar att journalister från bland annat BBC, Reuters och al-Jazira attackerats. Samtidigt är SVT:s utsände i Kairo, Bert Sundström, försvunnen. En arabisk röst svarade i SVT-journalistens telefon och sa att Bert hölls fången.

Bildt orolig
Både USA:s utrikesdepartement och företrädare för fem EU-länder fördömde i dag attackerna mot journalister. Talesmannen för Amerikanska UD PJ Crowley fördömde "skrämselkampanjen" mot internationella journalister i Kairo.

Den grekiske journalisten Petros Papaconstantinou både knivhöggs och misshandlades av vad han kallar Mubarakanhängare.

"De slog mig med batonger i huvudet och knivskar mig lätt i benet. Några soldater bröt in, men lät ändå Mubarakanhängarna ta all utrustning jag hade på mig."

Sveriges utrikesminister Carl Bildt skriver på sin blogg att han oroas över den aktuella situationen i Egypten och med eskalerande våld med attacker också mot journalister.

Samtidigt rapporterar Reuters att Mubarak-supportrar stormat flera hotell i Kairo och specifikt attackerat journalister. Och AP listar ett tjugotal medieorganisationer vars medarbetare misshandlats och attackerats. En handfull internationella journalister uppges också vara saknade.

Obehagligt
Lena Pettersson tror att en del av attackerna på journalister beror på att människor är oroliga för att en bild av Egypten som våldsamt och misslyckat ska spridas över världen.

Hur känns det att kollegor blir behandlade så här?
-Det är extremt obehagligt. Att bli gripen av polis eller militär är i sammanhanget inte så farligt. Då vet man att man är i någon sorts myndighets förvar. Man kanske blir av med material på sin höjd.

-Men om man inte vet vilken som attackerar och griper en, som i fallet med Bert, blir det obehagligt.

-Just nu tycks det som de riktar in sig på utlänningar. Man upplever att utländska journalister är där för att skada Egypten.

Johan Wicklén
johan.wicklen@svt.se

Publicerad: