En hjälparbetare på Läkare utan gränser talar med människor som räddats ur båt. Foto: Borja Ruiz Rodriguez/Läkare Utan Gränser

”De senaste veckorna har varit fruktansvärda”

Uppdaterad
Publicerad

Fler människor har dött på Medelhavet hittills i år än under hela 2015, trots att Europas murar och skärpta regler nästan halverat antalet flyktingar och migranter som söker sig till kontinenten.

”De senaste veckorna har varit fruktansvärda”, skriver Läkare utan gränser i en rapport från räddningsinsatserna på Medelhavet.

Förra veckan hittade organisationen flera dussin döda kroppar på botten av en gummibåt, under en sörja av vatten och bränsle, berättar kulturtolken Luwam Bede som på torsdagen var på väg till området utanför Libyen där de flesta båtar i nöd hittas.

”Bitar av hud föll av dem”

De döda på den upphittade gummibåten tros ha avlidit efter att ha andats in giftiga ångor, men dödsorsaken är ännu inte officiellt fastställd. Överlevarna hade stora frätskador på kroppen.

– De sprang ombord på vårt fartyg och slet av sig kläderna i desperation, med stora bitar hud som rullade av ben och rumpa för att de hade haft på sig de här bränsleindränkta plaggen, säger Luwam Bede till SVT Nyheter.

Bede som har rest till räddningsområdet i två omgångar sedan juli säger att det är första gången hon ser frätskador på de överlevande.

– Vi har förstått att det läckte in vatten och att folk blev oroliga, men mer än så vet vi inte om vad som har hänt, säger hon.

Flyr från Libyen

Enligt Internationella organisationen för migration (IOM) har 86 procent av dem som reser till Europa från Libyen lämnat sina hemländer på grund av fattigdom, men många har tillbringat flera år i Libyen som gästarbetare först, säger Luwam Bede.

– Det börjar med att de migrerar till Libyen för att få jobba där och sen visar det sig att det är omöjligt att stanna kvar på grund av hur det ser ut i Libyen. Många kvinnor blir våldtagna. De berättar att de har blivit fängslade och torterade och familjer har tvingats betala ut lösensummor till kidnappare.

Båten som Luwam Bede reser med ska nu lägga till 25 sjömil utanför Libyens kust och hålla utkik efter gummi- och träfärdkosten med flyktingar.

– Båtarna tål inte mycket till att börja med och är dessutom ofta överfulla. De har för lite mat med sig och framförallt för lite vatten för att klara sig. Vi kan inte rädda alla, tyvärr. Det är inget ovanligt att människor dör på Medelhavet längre. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.