”Jag är mycket glad för det här är vad jag ville”, säger Eva Andronikidou. Foto: SVT

”Jag är mycket glad för det här”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett övertygande nej i Greklands folkomröstning om långivarnas senaste bud. Jublet är stort i huvudstaden Aten.

På Syntagmatorget i Aten viftar glada nej-väljare med blåvita flaggor.

– Jag är mycket glad för det här är vad jag ville. Europa har delats i två delar nu, säger Eva Andronikidou, som är på torget för att fira, till SVT:s reporter på plats.

Ekonomiska krisen i Grekland

– Det här är ett nej med en mening. Nu behöver vi inte vara ”slavar” under resten av våra liv, säger Antonios Xylogiannopoulos.

Även i landets näst största stad Thessaloniki var nej-sidan stolt.

– Vi är förstås lyckliga och första steget är taget. Men samtidigt vet vi att vi har mycket arbete framför oss, säger Laskos Christos, som sitter i regeringspartiet Syrizas styrelse, till TT:s utsände.

”En nystart för Grekland”

På partikontoret i staden var lyckan stor.

– Vi har vunnit! Det är en nystart för Grekland. Det är folket, de arbetslösas och de utsattas seger, utbrister Maria Emanouilidou som följer utvecklingen tillsammans med partikamraten Dimitra Thoma.

Trots det ödesmättade läget rapporterades om en relativt lugn valdag.

– Folk har varit försiktiga och nervösa, men inga konflikter har förekommit, allt har gått lugn och fint till. Det är viktigt, säger pensionären Dimitris Karapistolis till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet