Palmyras delvis välbevarade byggnader, som utsetts till världsarv av Unesco, riskerar att förstöras av terrorgruppen Islamiska staten. Foto: TT

Palmyra – det hotade världsarvet

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) ska ha intagit den syriska staden Palmyra. Oron är stor för att jihadisterna ska förstöra antika kulturskatter.

Terrororganisationen Islamiska staten har erövrat världsarvsområdet i den historiska staden Palmyra i Syrien, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Palmyra finns på FN-organet Unescos världsarvslista. Striderna rasade under onsdagen intill världsarvet. Oron är stor för att jihadisterna ska förstöra de antika ruinerna i staden, såsom IS gjort på andra historiska platser.

Förstörda kulturskatter

IS har redan förstört stora delar av den historiska staden Aleppo, som beskrivits som den äldsta kontinuerligt bebodda staden i världen. Basaren är i ruiner och minareten från 700-talsmoskén har raserats av strider och flygräder.

Terrorgruppen visade i irakiska Nimrud att de medvetet vill förstöra historiska lämningar. Inför en chockad omvärld hackade de sönder ovärderliga assyriska lämningar med hänvisningar till att det skulle handla om avgudadyrkan. Gruppen har också grävt efter artefakter i den antika hellenistiska staden Dura Europos i Syrien för att sälja det som hittas.

Världsarvet Palmyra

Palmyra ligger som en oas i den syriska öknen, nordöst om Damaskus. I staden finns monumentala ruiner av en stor stad som var en av de viktigaste platserna i den antika världen.

Konsten och arkitekturen i Palmyra, som influerats av flera civilisationer, är en blandning av grekisk-romerska tekniker och lokala traditioner och persiska influenser.

Staden finns sedan 1980 på Unescos världsarvslista och var ett av världens kulturella centrum under de första århundradena efter Kristus.

Från den tiden finns storartade ruiner bevarade, bland annat det stora Bel-templet, Baalshamins tempel samt en lång kolonnadförsedd huvudgata som löper ut från Bel-templet. Längs gatan finns också en triumfbåge och en fyrdelad ornamental port.

Palmyra har också en välbevarad teater, torg och endast delvis utgrävda bostadsområden.

Källor: NE, Unesco

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.