Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Erdogans maktplan misslyckades

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det turkiska valet blir ett fiasko för det styrande islamkonservativa partiet AKP och dess president Erdogan, som velat öka sin makt. Och ett omtumlande faktum är att ett kurdiskt parti för första gången kommer in i parlamentet.

Som det ser ut nu tycks det styrande AKP inte längre få egen majoritet som det haft sedan 2002. Det är ett rejält skifte i turkisk politik. En ledande AKP-politiker har redan talat om en minoritetsregering och nyval inom en snar framtid.

Att ett kurdiskt parti kommer in i parlamentet är också det en stor händelse i Turkiet. För första gången får denna minoritet en röst i Turkiets politiska liv.

Turkiska valet 2015

Maktfullkomlighet

Det kan betyda framsteg i den kurdiska frågan. Men frågan är nu vad eventuella nyval kan innebära. Det kan bli en oerhört hård valrörelse – redan den avslutade valrörelsen har varit hård.

President Erdogan har av oppositionen beskyllts för maktfullkomlighet genom sin taktik som varit att välja sig till president – vilket skedde i fjol – för att sedan försöka öka sin makt genom en författningsändring. Genom ett gott resultat i detta val hoppades han få den erforderliga majoriteten för en sådan maktökning.

Erdogans mål var att öka sin majoritet i parlamentet, helst till två tredjedelar av de 550 rösterna. I förra valet fick partiet 49,8 procent, nu ser han ut att få långt under det förra resultatet. Det är en örfil för Erdogans maktsträvanden. Och kan kanske ses som ett krav på ett annat Turkiet.

Vilken är AKP:s taktik?

Man skulle nog kunna tala om att en ny epok inträder i Turkiets moderna politiska historia. AKP:s allmakt verkar nu ha försvunnit. Tydligt är att oppositionens kritiska hållning till Erdogan funnit gehör hos väljarna. Detta skulle kunna ses som en inofficiell folkomröstning om Erdogan – och han har förlorat.

Men som sagt – frågan är nu hur AKP:s taktik ser ut om man planerar ett snart nyval. Erdogan är inte van vid kompromisser och samarbete.

En sensation

Men vad gäller det kurdiska HDP tyder mycket på att det inte bara mobiliserat kurder utan också har vunnit gehör bland turkar. Partiet har varit något nytt, med en klar vänsterprofil och även en feministisk profil – hälften av kandidaterna är kvinnor. Det har också tagit upp ekologiska frågor på ett sätt som de traditionella partierna har undvikit.

Och nu ser det ut som om partiet skulle kunna få 75-80 av de 550 mandaten. Det är verkligen en sensation.

Partiet har även en gay kandidat och har samlat många minoriteter vid sidan av kurderna – och har framhållit att man även vill samarbeta med kurderna för ett nytt Turkiet.

Även Erdogan talade om ett nytt Turkiet, som alltså skulle bli ett där han skulle ha mer makt. Nu blev det annorlunda.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Turkiska valet 2015

Mer i ämnet