”Folk började dansa av glädje”

Uppdaterad
Publicerad

Vädret såg ett tag ut att förstöra upplevelsen för de många turister som hade tagit sig till Färöarna för att se den totala solförmörkelsen. I sista sekunden sprack molntäcket upp och glädjen blev desto större.

Fredagen var mulen på Färöarna, men fem minuter innan månen skulle täcka över solen sprack molnen upp och släppte fram en total solförmörkelse.

– Det blev som en klar natt, säger SVT:s korrespondent på plats, Bernard Mikulic.

Den totala solförmörkelsen

”Som en religiös upplevelse”

Det var mörkt i cirka tio minuter, men det räckte för dem som hade samlats på Färöarna för att se fenomenet. En del hade bokat rum så tidigt som 1999.

– Folk blev galna och började dansa med färöiska flaggor i händerna. Det var som en religiös upplevelse utan att den var religiös.

Väderväxlingen gjorde upplevelsen än mer hisnande för många besökare som hade gjort sig beredda på att bli besvikna över att inte se en total förmörkelse, berättar Bernard Mikulic.

Diamantringen syntes

Efter en minut av mörker uppenbarade sig den så kallade diamantringen. Den syns bara i ett fåtal sekunder, när solen åter börjar lysa fram bakom månen och är den mest spektakulära delen av en solförmörkelse.

– Det var helt sjukt. Jag har varit här i flera dagar och pratat med många människor som jagar sådana här solförmörkelser och jag var skeptisk. Det blir lite mörkare – so what? Nu förstår jag vad människor håller på med. Det liknar inget annat, säger Bernard Mikulic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den totala solförmörkelsen

Mer i ämnet