Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Det syriska kriget kan bli ännu våldsammare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Utplaceringen av ryska stridsplan i Syrien kan inleda en ny fas i Syrienkriget. Och risken ökar för sammandrabbningar mellan ryska och västliga plan i Mellanöstern.

Det är en ny och komplicerad situation som har uppstått. Det syriska kriget kan bli ännu våldsammare. Det finns bedömare som menar att det som händer nu kan förlänga diktatorn Bashar al-Assads krig mot sitt eget folk med flera år.

Främst amerikanska plan bombar ställningar i Irak och Syrien som hålls av terroristorganisationen Islamiska staten, IS.

Syrienkriget

Vad som nu tillkommer är alltså hittills 28 avancerade ryska stridsplan utstationerade i Syrien. De har ännu inte varit i aktion. 24 av dem har tydligen kommit dit under det senaste veckoslutet. Det uppger New York Times i dagens tidning.

Dubbelt syfte

De utplacerade ryska planen motsvarar sådana plan som USA och allierade använder mot IS-bombningar i Irak och Syrien.

Deras syfte är dubbelt. De ska dels bomba IS, men de ska också hjälpa den nu hårt ansatte syriske diktatorn Bashar al-Assad. Han anses nu bara behärska en del av landet, den västra delen samt området runt huvudstaden Damaskus.

Problemet är att al-Assad – med rysk hjälp – kan misstänkas bekämpa alla motståndsmän, alltså även sådana som får stöd från väst, ty han anser att alla som inte är med honom är terrorister. Frågan är alltså hur Ryssland ska agera i det interna syriska kriget.

På plats finns ytterligare 15 ryska transport- och attackhelikoptrar, nio T-stridsvagnar och mer än 500 marinsoldater, en ökning med 300 jämfört med förra veckan.

Risk för konfrontationer

– Inflygningen av utrustning och personal håller just på, sade en anonym amerikansk militär talesman till tidningen.

Och nu finns det alltså en risk att det uppstår mer eller mindre ofrivilliga konfrontationer mellan de båda sidorna. Ryska och amerikanska flygattacker mot samma mål – utan samordning – skulle kunna leda till fruktansvärda olyckor.

USA måste ta ställning till det ryska schackdraget. Ska man alliera sig med Ryssland mot IS och och tillfälligt släppa kampen mot al-Assad – och se honom som en allierad?

Ny utveckling

Det hölls i fredags – för första gången på ett år – ett långt telefonsamtal mellan USA:s försvarsminister Ashton B. Carter och hans ryske kollega Sergej Shoigu där man ventilerade riskerna. Utfallet är oklart, men samtalen ska tydligen fortsätta.

Men att de båda makterna nu talar med varandra är en ny utveckling som visar att Rysslands initiativ verkar ha tagit USA på sängen.

Utrikesminister John F. Kerry har också talat med Ryssland om framtiden i Syrien. Han har försiktigt sagt att han välkomnar att Ryssland engagerar sig mot IS – men samtidigt finns det en stor skepsis i USA:s ledning mot den ryska insatsen.

Magnet

Det beror på Rysslands andra mål att stötta den försvagade al-Assad-regimen som har begått mångfaldigt fler krigsförbrytelser än IS.

USA anser att al-Assad varit en magnet som dragit till sig terroristerna. Ryssland anser att det är USA:s vägran att hjälpa al-Assad mot extremister som gett upphov till den nuvarande krisen.

Ryska stridsflygplan är enligt medieuppgifterna placerade nära Bashar Al-Assads familjeresidens i västra Syrien. Det har ofta spekulerats i att Al-Assad skulle lämna huvudstaden Damaskus och fortsätta styra Rest-Syrien från de västra områdena.

Al-Assad sitter kvar

Rysslands president Vladimir Putin väntas göra ett utspel – som han egentligen redan har satt i gång med – på FN:s generalförsamling om ett par veckor. Det skulle innehålla förslag om en västlig-rysk kraftsamling mot IS.

Men utspelet skulle också innebära att rysslandsvännen Al-Assad skulle få sitta kvar och delta i kampen mot IS. USA:s John Kerry sade på söndagen istället på nytt att Al-Assad måste avgå. Men samtidigt svävade han på målet.

Han sade att Al-Assad inte behövde försvinna genast utan att det kan ske under en övergångsfas, vilket delvis är vad Ryssland också kan tänka sig. Även om deras tidsperspektiv är olika.

Vända blicken från Krim

Ryssland har sedan tidigare en marinbas vid Medelhavet. Nu utökar Ryssland sin militära närvaro dramatiskt. Det är ett sätt för Putin att vinna ökat inflytande i en region där Ryssland närmast har varit frånvarande, förutom alliansen med Syrien.

Det har också av många bedömare setts som att han försöker vända blicken bort från hans folkrättsstridiga annektering av Krim. Nu ska Putin visa sig som en ansvarstagande statsman som vill bekämpa en av världens mest brutala terroristorganisationer.

Ryssland har inte gjort någon hemlighet av att man stödjer Al-Assad och att man på sistone försett honom med nya modernare vapen. Syrien får även stöd från Iran och från det libanesiska Hizbollah.

Aggressivare offensiv

Samtidigt uppger Washington Post att Obama-administrationen ska inleda ett mera aggressiv kampanj mot IS i Syrien och bland annat angripa deras huvudstad Raqqa. Det innebär att man utökar engagemanget i Syrien. Man tänker också att utöka leveransen av vapen till pålitliga syriska rebelltrupper (som alltså även står i motsats till al-Assad). Detta kan kollidera med den ryska upprustningen på syrisk mark.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet