SVT:s Stefan Åsberg ger oss en inblick i hur vardagen är för honom och fotograf Niclas Berglund vid fronten inför den stora offensiven mot Mosul. Foto: Niclas Berglund/SVT

”Detonationerna om natten skakar om en rejält”

Publicerad

Söder om Mosul, på en bas tillsammans med 400 soldater ur den irakiska armén, väntar SVT:s Stefan Åsberg och Niclas Berglund på att den stora offensiven mot miljonstaden ska inledas. Här ger de oss en unik inblick i deras vardag vid fronten.

Offensiven runt Iraks näst största stad Mosul är i full gång. I torsdags återtog irakiska styrkor staden Bartalla, mindre än 15 kilometer från Mosul. Enligt Iraks premiärminister Haider al-Abadi ”avancerar offensiven snabbare än väntat”.

Mitt i händelsernas centrum, under skydd av den irakiska armén, lever och arbetar SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund.

– Utanför tältet skjuter de amerikanska specialisterna raketer, allra helst på natten. Det rör sig om 20-30 detonationer per natt som skakar om en ganska rejält, berättar Stefan.

Kontrollerades av IS

Basen de bor på expanderas ständigt. Fler soldater kommer och containrar med vapen fraktas in. De tyngre militärfordonen transporterar sedan vapen och förnödenheter till frontlinjen.

– Det är just nu en ständig rörelse i den här offensiven som startade för några dagar sedan, säger Stefan.

Det bor cirka 300-400 soldater på basen, som av säkerhetsskäl ligger bakom höga murar. För bara åtta månader sedan kontrollerades området som basen ligger på av Islamiska staten, IS.

”Blir svårare nu”

Det finns i nuläget en stor optimism bland de irakiska styrkorna med anledning av de senaste dagarnas framgångar på fältet, berättar Stefan.

– Samtidigt ska man ha klart för sig att de ytor som man vunnit hittills har varit ganska öde ökenlandskap med få byar. Det blir mycket svårare nu när man ska inleda offensiven mot miljonstaden Mosul där många civila liv står på spel, säger han.

FN befarar att upp emot en miljon människor, som fortfarande är fast i Mosul, kommer att tvingas fly i striderna, vilket kan leda till en ny humanitär katastrof.

Se i klippet ovan när SVT:s korrespondent Stefan Åsberg bjuder på en unik inblick i deras vardag vid fronten.

Fakta: Slaget om Mosul

Mosul ligger i den oljerika Nineveprovinsen i Irak och är landets näst största stad med omkring 1,5 miljon kvarvarande invånare.

Offensiven mot staden inleddes den 17 oktober, drygt två år efter det att den fallit i händerna på IS.

Striderna väntas pågå i flera veckor, om inte månader.

Islamiska staten, IS, uppger sig ha runt 7.000 man med vapen i staden. USA räknar med att 3.500—5.000 är troligare. Mot dem står omkring 30 000 soldater, främst irakiska och kurdiska trupper men även soldater ur den USA-ledda alliansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.