På flera håll runt om i världen har folk hedrat de som drabbades av terrordåden i Paris. Sent på lördagskvällen kom uppgifter från AFP om att fadern och brodern till en av självmordsbombarna som gick in på Bataclan har frihetsberövat. Foto: TT

Anhöriga till självmordsbombare gripna i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Terroristerna var indelade i tre grupper, de slog till vid sju tillfällen i snabb följd och hade likadana bombbälten. Det berättade chefsåklagaren François Molins under en presskonferens i Paris på lördagskvällen.

Än så länge är 29-årige Omar Ismaël Mostefaï identifierad, en man som den franska underrättelsetjänsten har haft under uppsikt sedan 2010.

Tidigare uppgifter om att det skulle ha va varit åtta attentatsmän, korrigerades i dag till att gälla sju personer:

  • Tre gärningsmän ska ha dödats under polisens stormning av Bataclan. De uppges ha tagit livet av sig själva genom att utlösa sina bombvästar.
  • En gärningsman dog utanför Bataclan, på boulevard Voltaire, då hen utlöste sin bombväst.
  • Tre gärningsmän dog i explosionerna vid Stade de France, minst en genom sin egen bombväst.
Terrordåden i Paris

29-åring fransmannen

En gärningsman har hittills identifierats. Det är fransmannen Omar Ismaël Mostefaï från Courcouronnes söder om Paris, född 1985. Han var inblandad i dådet mot Bataclan. Han är känd av polis sedan tidigare, då för mindre brottslighet, han har aldrig tidigare suttit fängslad. Den franska underrättelsetjänsten har hållit honom under uppsikt sedan 2010, sedan man sett tecken på ökad radikalisering. Han ska också ha varit i Syrien ett halvår, hösten 2013 till våren 2014.

Vid klockan 23 under lördag kväll kom uppgifter om att fadern och brodern till en av självmordsbombarna som gick in på Bataclan har frihetsberövats. Brodern ska ha anmält sig själv till polisen, uppger poliskällor till AFP.

Tre gripna i Bryssel

Tre personer greps under lördagen i en stor polisinsats i stadsdelen Molenbeek i den belgiska huvudstaden Bryssel. De gripna anses ha en direkt koppling till dåden i Paris.

De tre personerna är inte kända av fransk polis sedan tidigare. Det är oklart om belgisk polis har känt till dem.

Bilar funna

Två fordon förekommer i utredningen, en svart Seat och en svart Volkswagen Polo.

Seaten ska ha använts av de gärningsmän som åkte runt mellan krogarna och öppnade eld mot gästerna där. Polon ska vara en hyrbil som hyrts av en fransk medborgare bosatt i Belgien, och ha använts av de tre gärningsmän som tog sig in på Bataclan. Samma man som hyrde Polon stoppades under lördagsmorgonen vid en gränskontroll på väg in i Belgien, då i en annan bil, och greps. Med honom fanns ytterligare två personer bosatta i Brysselområdet. Ingen av de tre är kända av den franska polisen sedan tidigare.

Syriskt pass funnet

Chefsåklagare François Molins berättade även om det syriska passet som hittats nära kroppen av en av självmordsbombarna utanför Stade de France. Det tillhör en person född 1990 som inte tidigare är känd av de franska säkerhetsstyrkorna. Enligt grekiska myndigheter ska passet ha registrerats på den grekiska ön Leros den 3 oktober i år. Det är oklart om passet registrerats i andra EU-länder. Det är heller inte fastställt om självmordsbombarens identitet är den samma som den man vars namn passet är utställt i. Enligt de grekiska myndigheterna pågår nu en utredning som ska fastställa om de döda gärningsmännens fingeravtryck matchar de som lämnades i asylansökningarna.

Attentatsmännen i konsertlokalen Le Bataclan ska under attacken ha nämnt Syrien och Irak.

Regeringskällor uppger för BBC att terroristerna misstänks ha tillhört en självständig cell som återvänt från Syrien. Personerna ska alltså ha bott i Frankrike, enligt dessa uppgifter.

Likadana bombvästar

Enligt François Molins ska alla gärningsmän ha burit likadana bombvästar, med det mycket instabila sprängämnet TATP. Enligt experter kan sprängämnet vara svårt att spåra eftersom dess ingredienser är relativt vanligt förekommande i butiker.

TATP användes också under bombattentatet i London 2005 och av den såkallade skobombaren 2001.

Händelseförloppet under Paris-attackerna

Den franske åklagaren François Molins redgjorde för hela händelseförloppet under presskonferensen under lördag kväll:

  • 21.20: En första explosion vid en ingång till Stade de France
  • 21.25: Skottlossning mot krogarna le Petit Cambodge och le Petit Carillon, 15 döda
  • 21.30: En andra explosion vid Stade de France
  • 21.36: Skottlossning mot krogen la Belle Équipe, 19 döda
  • 21.40: En självmordsbombare spränger sig själv vid krogen Comptoir Voltaire, endast gärningsmannen död. Samtidigt går tre beväpnade personer in på konsertlokalen Bataclan.
  • 21.53: En tredje explosion, utlöst av en självmordsbombare, i närheten av Stade de France
  • 00.20: Polisen stormar Bataclan, tre terrorister dödas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet