Manuel Valls, Frankrikes premiärminister. Foto: TT

Detta är Manuel Valls

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes premiärminister är mycket populär, betydligt populärare än sin chef president Francois Hollande.

Manuel Valls är känd för sin tuffhet. Han anses få saker gjorda. Han var tidigare inrikesminister och väckte uppseende genom att tvångsförflytta romer och upplösa flera läger.

Romerna borde återvända hem. De är i konfrontation med vårt sätt att leva i Frankrike. menade han.

#flykt

”Frankrike tar sitt ansvar”

När det gäller flyktingkrisen har han och president Hollande gjort klart att Frankrike är ett land som tar sitt ansvar för flyktingar -  ett land som av tradition tar emot förföljda människor.

Franska regeringen har lovat ta emot totalt 30.000 flyktingar under två år fördelade genom EU. Och under lång tid har Frankrike tagit emot många invandrare – främst från Nordafrika.

Tunneln under kanalen

Från Calais i norra Frankrike har tusentals migranter försökt ta sig till Storbritannien via tunneln under Engelska kanalen.

Under sommaren har nio personer dött. Levnadsförhållandena i lägret där har fått hård kritik. Manuel Valls och EU har lovat att bygga ett nytt läger samtidigt som Frankrike och Storbritannien enats om att försöka hindra migranterna från att ta sig till Storbritannien.

Radikal islamism 

Frankrike har utsatts för en rad terrorattentat de senaste åren, inte minst attacken mot tidningen Charlie Hebdo i januari. Manuel Valls oroar sig för den nationella säkerheten och framväxten av radikal islamism i Frankrike.

– Vi lever i ett civilisationens krig mot radikal islamism, menar han.

Samtidigt som Valls anses ha hårda nypor har han också slagit fast att det krävs humanitet och medmänsklighet inför den akuta flyktingkrisen i Europa. Han har bland annat kallat vissa före detta östländers inställning till flyktingarna för oacceptabel.

I en intervju i Agenda säger han till och med att hela EU-samarbetet är hotat om unionen inte kan enas om en gemensam hållning inför flyktingkrisen.

– Vissa säger att ”allt måste stängas” men då blundar man för lidandet hos flyktingar som dör vid vår dörr. Andra säger tvärtom att ”allt måste öppnas” men då blundar man för verkligheten och problemen i franska samhället, sa Valls tidigare i veckan i franska parlamentet.

Vid samma tillfälle sa han också att 900 nya polistjänster ska inrättas för att gränserna ska kunna kontrolleras bättre och att regeringen avsätter 600 miljoner euro fram till år 2017 för att hjälpa flyktingarna. 

Längre intervju

En längre intervju med Manuel Valls sänds i Agenda på söndag 20 september klockan 21.15 i SVT2.  Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Riktig fransman?

Manuel Valls är född i Barcelona i Spanien 1962 och kom till Frankrike i vuxen ålder, vilket fått högerextrema partiet Nationella frontens grundare Jean-Marie Le Pen att ifrågasätta om premiärministern är riktig fransman. 

– Valls är fransman sedan trettio år. Jag är fransman sedan tusen år, sa Le Pen i en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet