Detta har hänt: Visselblåsaren Chelsea Manning

Uppdaterad
Publicerad

I maj i år blir Chelsea Manning en fri kvinna efter att ha suttit fängslad sedan 2010, för att ha läckt hemligstämplade amerikanska krigsdokument till Wikileaks. 2013 dömdes hon till 35 års fängelse, men släpps nu alltså fri över tre decennier i förtid.

  • I april 2010 publicerade webbsajten Wikileaks hundratusentals hemligstämplade dokument som avslöjade detaljer från den amerikanska arméns krigsföring i Irak och Afghanistan. Läckan blev den största i USA:s historia.
  • Bland det läckta materialet fanns den numera ökända videon ”Collateral murder”, som visar hur en amerikansk attackhelikopter skjuter ihjäl tolv personer på öppen gata i Irak.
  • I maj greps den då 22-åriga amerikanska soldaten och underrättelseanalytikern Manning, som då använde förnamnet Bradley, på en militärbas i Irak. Han angavs av en hackare som haft kontakt med både Manning och Wikileaks frontman Julian Assange. [Läs en längre bakgrund om Manning]
  • USA:s regering har fördömt Wikileaks publicering, med argumentet att amerikanska krigshemligheter har läckt till fiendemakter, och satt amerikanska trupper i livsfara.
  • Manning åtalades på 22 punkter, bland annat för spioneri och landsförräderi, som formellt kan ge dödsstraff. I väntan på åtal hölls Maning fången på amerikanska militärbaser.
  • I februari 2013 erkände Manning flera av de lindrigare punkterna i åtalet, som att ha missbrukat hemligstämplad information, men åklagaren driver vidare på övriga punkter.
  • I mars samma år framträder Manning i en militärdomstol i Maryland, USA, där han håller ett försvarstal till kring varför hans samvete fick honom att läcka dokumenten, i hopp om att väcka en inhemsk debatt kring USA:s militärmakt.
  • I samma domstol berättar han om tortyrliknande förhållanden under sin tid som fånge i amerikanska läger. FN, Amnesty international, Wikileaks och flera människorättsorganisationer fördömer behandlingen.
  • Den 21 augusti 2013 faller domen, och Manning döms till 35 års fängelse, med möjlighet till villkorlig frigivning efter en tredjedel av tiden, för bland annat spioneri och stöld. Åklagarna hade begärt 60 års fängelse.
  • Samma vecka som domen harr fallit förkunnar Manning, genom ett brev till NBC, att hon definierar sig som kvinna, och att hon ber omvärlden att använda förnamnet Chelsea för att omtala henne.
  • I januari 2017 förklarar Wikileaks grundare Assange att han går med på att utlämnas till USA, om landets president Barack Obama benådar Manning. Den australiske datahackaren har vid det laget bott på Ecuadors ambassad i London sedan juni 2012 för att undvika utlämning till Sverige, där han är misstänkt för våldtäkt.
  • Den 17 januari 2017 meddelar USA:s president Barack Obama, med tre dagar kvar på sin mandatperiod, att han förkortar Mannings straff, och att hon kommer att släppas fri i maj samma år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wikileaks

Mer i ämnet