Flera personer tar hand om en skadad efter attacken mot ett café i Bangladesh huvudstad Dhaka på fredagen. Foto: TT

Fasansfulla vittnesmål om tortyr från gisslandramat

Uppdaterad
Publicerad

Minst 22 personer mördades i gisslandramat på en restaurang i Dhaka – ett av de värsta terrorattentaten i Bangladeshs historia. Gärningsmännen tvingade gisslan att recitera verser ur Koranen för att bevisa att de var muslimer. De som inte klarade testet utsattes för tortyr. ”Jag kände en skräck, som jag aldrig tidigare upplevt”, säger ett vittne till dramat på ett café i Dhaka.

Gisslandramat startade sent på fredagskvällen, lokal tid, när beväpnade gärningsmän stormade ett café i diplomatkvarteren och tog ett 20-tal personer som gisslan. Senare stormade polisen lokalen.

22 personer i gisslan dödades i samband med dådet. Dessutom dog två poliser och sex av gärningsmännen vid tillslaget, uppger AFP.

Sju av de dödade i gisslan ska vara japaner, en är indier, nio italienare och tre bangladeshier. Enligt amerikanska UD ska även en av de dödade vara amerikansk medborgare. Det är oklart hur uppgifterna om nationaliteter hänger ihop med dödssiffran.

Kulorna flög

Dagen efter gisslandramat har fasansfulla vittnesmål från skräcknatten kommit.

– De tvingade människorna att ställa sig på rad... sedan släckte de ljuset och stängde av övervakningskamerorna, berättar en av dem som lyckades fly terrorn.

Kocken Diego Rossini lyckades fly till en intilliggande byggnad när män beväpnade med automatvapen och självmordsvästar stormade in i restaurangen och skanderade ”Allahu akbar” (Gud är större), skriver TT.

– Jag kände hur kulor flög precis förbi mig. Jag kände en skräck, som jag aldrig tidigare upplevt, berättar han för nyhetsbyrån AFP.

Förövarna uppges ha skjutit lösa skott vid attacken.

De beordrade de anställda att släcka lyset och täckte över övervakningskameror, berättar ett vittne för den lokala tv-kanalen ATN. Själv lyckades vittnet fly genom att springa upp på taket och ta sig ut genom en bakdörr.

Recitera Koranen

Enligt fadern till en bangladeshisk affärsman, som räddades på lördagen, sade förövarna åt gisslan att recitera verser ur Koranen. Syftet var för att de skulle bevisa att de var muslimer.

– De beväpnade männen bad alla inomhus att recitera Koranen. De som reciterade skonades. De beväpnade männen gav dem till och med mat i går kväll, säger fadern enligt AP.

Han hävdar att resten av gisslan utsattes för tortyr.

Höggs ihjäl med machete

En bangladeshisk man som befann sig på restaurangen tillsammans med sin dotter berättar att utlänningarna fördes upp på övervåningen medan bangladeshierna placerades runt ett bord.

Enligt en källa med insyn i polisutredningen ska gärningsmännen ha beordrat alla bangladeshier att ställa sig upp innan de började döda utlänningar.

En kvinna ska ha huggits ihjäl med machete. Hon ska ha senare hittats av sin make som gömde sig bakom ett träd utanför caféet medan gisslandramat pågick, skriver Reuters.

Våldsdåd i Bangladesh

  • Fler än 40 brutala våldsdåd har skakat Bangladesh sedan början av 2015.
  • Ett flertal dödliga attacker har riktats mot religiösa minoriteter, sekulära och hbtq-aktivister, ofta utförda av personer beväpnade med machete.
  • Sedan februari förra året har fler än 30 människor i Bangladesh mördats i vad som misstänks vara dåd av islamistiska extremistgrupper, enligt nyhetsbyrån Reuters.
  • Terrorgruppen IS har tagit på sig 21 av dessa, medan al-Qaida sagt sig ligga bakom flera andra, hävdar organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.
  • Regeringen i Dhaka har kategoriskt förnekat att IS eller al-Qaida är inblandade och lägger i stället skulden på inhemska terrorister.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.